Fraktura lícní kosti

Dobrý den. Cituji z lékařské zprávy: ,,...podkožní krevní výron pravého oka,zakrvácení pravé čelistní dutiny a prolomení spodiny pravé očnice s uskřinutím měkkých tkání...'' Chtěl bych Vás touto cestou požádat o radu.Je možné,aby došlo k tak závažnému poranění po jediném úderu pěstí,který nebyl ani veden velkou silou? Pokud ano,jak by se u poškozeného zranění projevilo: Mám na mysli např. bezvědomí,malátnost atd. Nebo je-li možné,pokud by k dané zlomenině skutečně tímto úderem došlo,může-li na to mít vliv např. nějaká genetická porucha,nebo předchozí zranění,které by ovlivnilo pevnost kosti.Děkuji za odpověď. S pozdravem,Jan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takové zranění může vzniknout i po jediném úderu pěstí, vedeném ve "správném úhlu" a se správnou razancí, nebo třeba po úderu tenisovým míčkem nebo úderu loktem. Spodina očnice není nijak silná, vlastně je to poměrně tenká kost a k jejímu prolomení může takto klidně dojít; sečtou se síly působení pěsti a "náraz oka do spodiny očnice". Pacient po úderu nemusí ztratit vědomí a nemusí být ani malátný, zato se však u něj často rozvine (v řádu hodin až dní) porucha vidění a porucha pohyblivosti postiženého oka, s poškozením maxilární dutiny pak přicházejí obtíže jako plný nos, krvavá sekrece z nosu apod.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x