Funkce stitne zlazi v celem tehotenstvi

Dobry vecer potrebovali bycho poradit. Chceme mit miminko, ale bojime se, ze bude znovu postizene je mi 24 let a uz mame dcerku ktere jsou 4roky a je tezce postizena. Ma 3stupen a ma tezkou motorickou retardaci, mikrocefalie, porucha zraku a detska obrna .Kdyz jsem byla tehotna objevila se mi stitna zlaza v tehotenstvi nikdy jsem nic takoveho nemela hned mi nasadili po vysetrenich euthyrox 50 1rano na lacno prasky jsem mela presne na pul roku celou dobu jsem je brala a v sedmim mesici jsem porodila holcicku plodovou vodu mi nedelali protoze jsem byla prvorodicka a problemi jsem nemela takze se me ani nikdo neptal ani jsem o tom nevedela ze neco takoveho je.vse bylo v poradku narodila jse o 2mesice drive a nemela svoji vahu byla v ikubatoru mesic kvuli nedonoseni,zloutence.nemela jeste vyvynuty plice ale zdalo se byt vse poradku mela veskera vysetreni pred propustenim domu pak ale ubehlo par mesicu a nam se zdalo ze nedela co by mela delat v 8mesicich ze by mela uz list a sedet a i se postavit na nozizky pani doktorce jsme to rikali a ona nam rekla dejte tomu cas pak jsme sli na prohlidku v 1roce a najednou nam zjistili ze je postizena a mela 1stupen lezeli jsme v nemocnicich dela vselijake vysetreni a zjistilo se ze je postizena pricinu do tet nevyme v praze motole nam rekli ze se mohla pridusit ale nikdo nevi jiste nikdo nam nic nerek pricina se pry neda uz zjistit a zacali jsme jezdit po doktorech a na rehabilitaci a tet jsou ji 4roky a ma 3stupen je jen lezici dite ale je sikovna a snazise bouzel nam uz bylo nekolikrat zdeleno ze nebude uz chodit ale mi stale verime ze se stane zazrak a ze ji nejak pomuzem i kdyz nas boli to co tvrdi doktori ale mozek se vyviji do 18let a mi si myslime ze ta sance je tam porad ale jde o to ze co kdyz meli vliv na to ty prasky co jsem brala?co kdyz je to mozne.u kazdeho funguji jinak a na internetu jsem cetla ze muzou ohrozit detatko proto potrebujem poradit chceme mit druhe miminko a bojime se toho ze bude taky postizene protoze me rekli ze kdyz budu tehotna tak dostanu tehotenskou stitnou snizenou funkci stitne zlazi a zase mi pry nasadi prasky ale ja mam strach protoze nevyme pricinu uz z mynula tak musim brat v uvahu vsechny moznosti co by asi mohli byt.prosim poradte kazdy mi rekne neco jineho a ja uz nevym co si mam myslet az me stoho boli hlava a mam strach nikomu se neda verit protoze vam reknou pokazdy neco jineho.moje doktorka na stitnou zlazu mi rikala ze to diteti neublizi ze to nema zadny vliv ale na internetu od lidi a doktoru ktery o tom maj clanky je napsano neco jineho.tak opravdu nevym chceme mit druhe a nez budu tehotna potrebuju se ujistit jestli ty prasky opravdu muzou diteti ublizit jestli je tam ryziko nebo ne protoze az budu v tom tak mam hned informovat doktorku a ta mi rikala ze zase budu mit stitnou zlazu a zase mi nasadi prasky a ja uz mam strach co potom bude.a jeste se chci zeptat je pravdepodobnost ze kdyz uz mame postizene dite ze to ma i vliv na druhe ze bude taky?nebo ne.dekuji odepiste prosim co nejdrive s pozdravem Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na psychomotorický vývoj dítěte v děloze má zásadní vliv normální hladina hormonů štítné žlázy. Do teřtího měsíce si je plod neumí vytvářet sám a je zcela závislý na hormonální hladině maminky. Takže pokud matka má sníženou funkci štítné žlázy, a tedy sníženou hladinu hormonů, může to plod ve vývoji ohrozit a proto se funkce štítné žlázy v těhotenství kontroluje a proto jste dostávala hormony štítné žlázy. Je vyloučené, že by užívání Euthyroxu mělo vliv nebo dokonce způsobilo poškození vašeho dítěte. Jedná se o hormon, který je v těle matky přítomen zcela běžně a musí tam být. Chemicky je to zcela identická sloučenina jako hormon, který si tělo samo vytváří. Takže po této stránce bych se nového těhotenství nebála. Vhodné je zkontrolovat štítnou žlázu před začátkem gravidity a pak hned v prvních týdnech. Vzhledem k tomu, že se nikdy nezjistilo, co bylo příčinou postižení vašeho dítěte (mohlo to být od nedostatku kyslíku při porodu až po nějakou neodhalenou infekci např. během těhotenství nebo po porodu, působení nějaké toxické látky v prvních měsících vývoje plodu...atd. ) , tak vám nikdy nikdo neslíbí, že se to nebude opakovat. Nad druhou stranu, pokud jste byli vy i vaše dítě geneticky vyšetřenoia nepřišlo se na žádnou genetickou poruchu, pak je spíše nepravděpodobné, že by se situace opakovala. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x