Gastroskopie-nedomykající kardie+brániční kýla

Dobrý den, paní doktorko, léčím se s refluxem jícnu cca 2roky, užívám Esomeprazol (20mg, při větších problémech 40mg) s tím, že pan doktor chtěl udělat kontrolu a sdělil mi po gastroskopii, že je léčeno správně. Nicméně ve zprávě pro obvodní lékařku je napsáno "transnasální gastroskop volně do klidového jícnu s ostrou slizniční junkcí ve 40cm a nedomykající kardií.....V retroverzi přístroje hiátus drobné brániční kýly (1cm). Před 2lety v žaludek byl bez výhrad až po zavedení PH metrie byl zjištěn reflux a nyní po gastru bylo zjistěno výše uvedené. Na preventivní prohlídce jsem měla šelest na srdci,ale po ultrazvuku srdce a EKG mi nebylo nic zjistěno pouze lehká nedomykavost (což dříve nebyla). Opravdu může gastroenterolog zjistit nedomykají kardii a co s onou brániční kýlou? Mám se bát postupného špatného vývoje srdce a brániční kýly a ještě horšího refluxu ve 40cm? Nedokážu si to vysvětlit. Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Simono, závěry obou uvedených vyšetření popisují dvě odlišné skutečnosti: 1) Díky brániční kýle a nedokonale se uzavírající kardii (=tj. přechodu mezi jícnem a žaludkem) trpíte refluxními obtížemi. 2) Nedomykavost srdeční chlopně se projevuje poslechovým nálezem ("šelestem na srdci"). Pravděpodobně Vás zmátlo používání termínu "kardie" (což však nemá nic společného se srdcem), a termínu "nedomykání" (což znamená nedokonalý uzávěr, ať již srdeční chlopně, nebo zažívací trubice). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: