Gbs u novorozence

Dobrý den, po porodu byl u našeho dítěte zjištěn stěrem ve sluchovodu a v krku streptokok BGS, výtěr v konečníku byl negativní. Chtěl jsem se dotázat, co to prakticky pro zdraví dítěte znamená ? Zatím nám nikdo nebyl schopen odpovědět na dotazy, jak dlouho se streptokok u dítěte bude vyskytovat, zda se dělají nějaké kontrolní stěry, případně jak se léčí ??? Existuje nějaká studie, v jakém procentuálním zastoupení se GBS projeví a jaké má pro dítě následky ? Jak dlouho se máme vyhýbat rizikovému prostředí atd..... Dítěti je 14 dnů. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nepíšete, zda u Vaší ženy byl kolem 36.g.t. proveden výtěr z pochvy a ev. s jakým výsledkem. Pokud je u ženy nález pozitivní, měla by být provedena opatření - podání ATB přibližně 3-4 hod před porodem. Každopádně přítomnost GBS (Str. agalactiae) u dítěte ev. matky je nutno hlásit pediatrovi, který by měl rozhodnout o postupu monitorování novorozence. Jak jsem psala, neuvedl jste, jaký stav byl u matky a zda byla řádně provedena profylaxe. Dle těchto faktorů se odvíjí monitoring a ev. terapie novorozence. Případné onemocnění novorozence může mít 2 základní formy. Častěji se projeví v prvním týdnu po porodu, nejvíce do 24 hod. Pozdní forma se může rozvinout přibližně s odstupem až 2-3 měsíců např. jako zánět mozkových blan. Doporučuji tento problém prokonzultovat s pediatrem nebo se obrátit na neonatologa.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: