Hidradenitis suppurativa

Dobrý den, před nedávnem jsem Vám psala dotaz. V pubertě se mi poprvé objevil ´bolák´ - několik let byl klid a od r. 2001 se snažím léčit se střední formou hidradenitis suppurativa. Vyzkoušela už jsem všechno - hormonální antikoncepci, antibiotika, kortikoidy, na tělo vyrobená séra - bohužel bez úspěchu. Zjistila jsem, že stav se zhoršuje před menstruací. Dřív boláky po menstruaci odezněly, teď už ne. V poslední době se stav opět zhoršuje - z oblasti podpaží a pod prsy se boláky přesunuly do třísel, k pohl. orgánům - je jich hodně a jsou velké (několik hned vedle sebe) - na antibiotika a kortikoidy už nereagují. Snažím se sama vyprazdňovat (sterilní jehlou), protože si nemohu dovolit stále chodit na chirurgickou ambulanci, bohužel už vůbec nemizí, jen přibývají. Antibiotika jsem brala naposledy před 2 týdny, poté spíš zhoršení. Každý den desinfikuji, snažím se udržovat v čistotě. Bohužel v letních dnech se hodně potím. Ráda bych se zeptala, zda je možná nějaká radikální léčba. A zda je možná i nějaká podpůrná alternativní léčba, protože chemickým lékům už prostě nevěřím. Kromě fyzických projevů mám i psychické - přestala jsem chodit v létě na veřejnost, nemám přítele apod. Pomohl by mi nějaký lékař/léčitel v Opavě? (teď jsem dlouho bydlela různě mimo trvalé bydliště)? Děkuji za radu na email! Pavla H., 35 let Odpověď odborníka: Bohužel, ve vašem, případě je každá rada drahá. Ale pokud se stav zhoršuje před menstruací, mohlo by pomoci kontinuální užívání jednofázové antikoncepce, při kterém se nemenstruuje. Dobrý den, tohle se mi nezdá jako kvalifikovaná odpověď - Antikoncepci už jsem také zkoušela a nepomohlo to. Takže bych se ráda znovu zeptala - lze si k tomuto onemocnění pomoci nějakou alternativní, přírodní léčbou - každý doktor přeci doporučí tu a tam něco vyzkoušet... a když tedy nepomáhá ta chemie... Těším se na odpověď, Pavla

Odpověď odborníka:

Alternativní léčbu zkusit můžete, ale osobně s ní nemám žádné zkušenosti u této diagnosy. Celkové pročištění organismu a posílení činnosti jater může do jisté míry pomoci, ale nemyslím si, že by efekt byl stoprocentní.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: