Histologie

Dobrý den, mohu poprosit o "překlad" histologie? V rozsahu biopsie kůže prokazujeme ložisko s vakuolizací v zóně dermoepidermální junkce, s denzním lichenoidním lymfoidním infiltrátem v papilární a horní části retikulární dermis, obsahující navíc četné melanofágy a Civatteho tělíska. Dále je přítomna hyperkeratóza a klínovitá hypergranulóza. Névus zmíněný klinicky neprokazujeme. Materiál prokrájen v dlouhých seriových řezech. Materiál obarven melanem A. Závěr: nález spadá do obrazu benigní lichenoidní keratózy (synonyma: lichenoidní keratóza, solitární lichen planus, keratóza napodobující lichen planus). Někteří autoři (Ackerman) považují tuto jednotku za kompletní regresi předchozí melanocytární afekce. Paní doktorka říkala, že se nejednalo o névus nebo něco v tom smyslu, že zanikl? Prý byla kůže pouze drážděná. Prý se na jizvu po znaménku při další kontrole raději zase podíváme. Znamená to, že něco není v pořádku? Bohužel jsem si to nenechala vysvětlit. Znaménko mně bylo odstraněno z toho důvodu, že měnilo barvu z hnědé na červenou. Velké bylo v průměru přes jeden cm. Předem děkuji za oppověď

Odpověď odborníka:

Bu´dte naprosto klidná, o nic závažného nejde. Nejpravděpodobnější vysvětlení je to, že došlo (vlivem dráždění? autoimunního zánětu?) ke spontánnímu zániku pigmentovaného (melanocytárního) znaménka, toto samo o sobě není nebezpečné, jizva by se možná ani nemusela kontrolovat.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: