Hlen ve stolici

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li po užití vermoxu může dojít k výskytu hlenu ve stolici? Má 12 měsíční dcera si přivezla z dovolené roupy a tak nám lékařka předepsala Vermox,já jsem si zašla ke své obvodní lékařce a také jsem pro nás nechala předepsat vermox i bez zjevných příčin jako svědění konečníků atd. Po jeho užití se mi objevili příznaky v podobě kručení v žaludku,občasná bolest břicha před vyprázdněním a hlen ve stolici. Dcera má podobné příznaky bez bolesti bříška,ale s opruzenými genitáliemi. Trvá to už cca dva týdny. Jelikož se nám příznaky objevily současně vyloučila jsem prozatím potravinovou alergii a spíše to přisuzuji léčbě vermoxem. Je možné, že by se mohlo jednat o zánět střeva v důsledku napadení roupem nebo reakci na Vermox?Případně o jinou infekci jakou je např. gardia?A můj druhý dotaz je, zda-li se zánět střeva nebo jiná bakteriální a infekční nákaza dají zjistit ze stěrů, které odebere obvodní lékař nebo pediatr? Ještě předesílám, že tyto příznaky před požitím vermoxem nebyly a roup jsme objevili náhodou v plence. Předem děkuji za Váš čas a odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie. Dle informací v SPC se během léčby Vermoxem může objevit průjem, křečovité bolesti břicha (i když bolesti břicha mohou souviset i se samotnou parazitární nákazou). Nevolnost, zvracení jsou již známkou intoxikace. Léčba by měla být jednorázová, s odstupem 2 až 4 týdnů se doporučuje léčbu opakovat. Ve vašem případě bych u dcery nechala provést kontrolní vyšetření stolice na parazity a řídila bych se až jeho výsledkem. K ovlivnění průjmů (5 a více řídkých stolic za den - pokuď je stolic méně, jde se o řídkou stolici, ne o průjem) skuste Smectu ( u dcery 2 sáčky/ den po dobu 3 dnů, pak snížit na 1 sáček/den do normalizace stolice). Střevní parazitární i bakteriální nákazy se diagnostikují ze stěrů stolice.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Články: Kvalitní výživa napomáhá rekonvalescenci po operaci
Pooperační období má i u...
Lymfa: záhadná tekutina?
Články: Lymfa: záhadná tekutina?
Kromě krve v těle proudí i...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: