Hleny

V lednu 2012 jsem prodělala silný zánět průdušek. Po léčbě antibiotiky jsem dlouhou dobu vykašlávala vždy po probuzení zelené nebo žluté hleny. Po pobytu u moře se potíže zmírnily. V zaří jsem opět onemocněla silnou rýmou a v zápětí jsem dostala zánět průdušek. Od té doby stále kašlu. V noci spím bez problémů a ráno opět vykašlávám hleny, přes den jen dusivý kašel. Na plícním mi lékař nasadil Ciplox 500 a Levopront. Kašlala jsem ještě více. Spirometrii jsem měla v pořádku, poslechově taky. Nyní jsem si koupila jitrocelový sirup a kašlu méně, jen po probuzení vykašlávám stále hleny. Je možné,že se průdušky stále čistí? Manžel mi umřel na rakovinu plic a já mám panickou hrůzu. Rentg. plic jsem měla před rokem v pořádku. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobry den chybí mi ještě informace o kouření. Doporučila bych určitě doplnit aktuální rtg plic, laboratorní vyšetření na Chlamydia a Mycoplazma pneumoniae, které vyvolávají podobní potíže, musí se léčit antibiotiky pouze ze skupiny tzv makrolidových antibiotik, dostatečně dlouho - aspoň 3 týdny. Uvedené bakterie můžou vyvolávat potíže podobné bronchiálnímu astmatu. Po prodělané rýmě také můžou přetrvávat uvedené potíže, doporučila bych ještě vyšetření odborníkem ORL k vyloučení chronického zánětu přínosových dutin. Určitě neužívejte žádné sirupy ani kapky, zbytečně dráždí hlenové žlázky k produkci hlenu a to může jenom kruh potíží zhoršovat. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: