Hodnota hormonu tsh při pokusu o těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnotu hormonu TSH při těhotenství. Jelikož mám problém s přirozeným otěhotněním (polycystické vaječníky), tak jsem v minulém roce podstoupila umělé oplodnění a následně Kryoembriotransfér. Bohužel oba pokusy dopadly neúspěšně. Po celou dobu jsem užívala Euthyrox 50, který jsem v říjnu přestala užívat, aby si tělo odpočinulo. Teď bych měla podstoupit druhý pokus umělého oplodnění. Při odběru krve na zjištění hodnoty hormonu TSH mi byla zjištěna hodnota ve výši 4,45. Lékař mi sdělil, že tato hodnota je příliš vysoká a doporučil mi, abychom opět nasadila užívání Euthyroxu 50 a s dalším pokusem počkala než hodnota TSH klesne na hodnotu kolem 2. Prý je to pro pokus o otěhotnění lepší. Nikdy jsem se štítnou žlázou problémy neměla. Mě by zajímalo, jak dlouho může trvat než hodnota TSH klesne a zda je nižší hodnota TSH opravdu tak důležitá pro případné úspěšné těhotenství. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nesprávná funkce štítné žlázy bývá příčinou snížené plodnosti. Hodnoty TSH jsou tedy pro úspěšné těhotenství důležité. Měla byste dle doporučení vyšetřujícího lékaře terapii Euthyroxem opět nasadit. Úprava hladiny TSH může trvat několik týdnů. Při terapii Euthyroxem není třeba dělat pauzy pro to, aby si tělo odpočinulo.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: