Hodnoty ebv,slabost ve svalech

Dobrý den, je mi 17 let.Promiňte,že vám opět píšu. Abych přesně zdůraznil zprávu od doktorky s hodnotami EBV. Anti EBNA EBV IGG ELISA.....37,700 AU/ml Pozitivní Anti VCA EBV IGG ELISA.....<10,000 AU/ml Negativní Anti VCA EBV IGM ELISA.....11,100 AU/ml Negativní Nízká hladina anti-EBNA IgG. Závěr: Předchozí kontakt s EBV nejistý. Průkaz heterofilních protilátek (OCH,Ericcsonův test) Heterofilní protilátky.....Titr 1:120 Pozitivní Slabě pozitivní OCH při sporném výsledku anti-EBV protilátek. Vyšetření na cytomegalovirus anti-CMV IgG............<5,000 IU/ml Negativní anti-CMV IgG.............<5,000AU/mlNegativní. Potom jsem dostal ještě zprávy,které mám donést na tu neurologii,až tam půjdu. Ve zprávách je vše v pořádku. ALT,bilirubin,moč atd.. vše v normě. Chtěl bych se vás zeptat,jestli tyto hodnoty EBV jsou nějak závažné. Doktorka mi řekla,že jsem měl štěstí a na mononukleozu se přišlo v pravou chvíli a že není vůbec silná a neměla by zanechávat žádné následky.Opět zdůrazním,že mi řekla,že jsem jí měl tak slabou,že by únava po ní neměla být vůbec. Už je to dva měsíce a stále na mě útočí únava v různých časových intervalech a v různých stupňových normách,která mi mění nálady. Poslala mě pro jistotu na ORL-v krku žádný záhnět nemám,vše v pořádku také mi řekli,že únava po inf. mononukleoze může trvat i půl roku,pokud déle může se jednat o CFS-chronický únavový syndrom. Chtěl bych se vás zeptat je možné z tak malých protilátek/hodnot EBV mít CFS? Když mi na neurologii nic nezjistí,kam bych měl jít s únavou?Zatím jsem byl na sonu břicha,ORL,očním,praktický lékař,nebo mám být trpělivý a počkat až únava odezní? Někdy mám i zesláblé ruce a nohy,nevím jestli je to nějaký příznak z EBV,nebo je to tím že už dva měsíce jsem bez sportu a svaly se téměř nenamáhají.Táta mi řekl,že svalová slabost může být od toho,že jsem dlouho nevykonával žádnou práci,ale nechce se mi tomu věřit-doktor není. Děkuji opět mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den¨ prodělaná infekční mononukleosa, vyvolaná u Vás EB virem nese sebou i něko,lik měsíců trvající únavu. Doporučuje se začít postupně se zátěží nebo sportem až po 3-6 měsících podle stavu a také laboratorních výsledků (jaterní testy, bilirubín..). U Vás únava bude zřejmě souviset s prodělanou mononukleosou. Proto Vám doporučuji opravdu trpělivost, on si organizmus řekne a je třeba poslouchat signaly těla. Bylo by vhodné za měsíc udělat kontrolní laboratorní vyšetření. Také je mpotřeba dodržovat dietní režim - lehké, ne tučné jídlo, nesmažené pouze dušené libové maso, nebo rychla uprava na grilu, zeleninu, ovoce. Lehce stravitelnou stravu. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: