Hsv a darování krve

Dobrý den, paní doktorka, chtěla bych se zeptat, zda můžu darovat krev, když teď pravděpodobně prodělávám genitální opar- tedy herpes simplex 2 nebo HSV 1. Jestli například za čtvrt roku, když zrovna nebudu mít aktivní opar, jestli můžu darovat krev. Jsem dárkyně krve a tohle mi nedá spát. Snad nebudu nažvdycky vyřazena :-( Děkuji, hezký den, Radka N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v době akutní infekce genitálním oparem darování krve určitě vhodné není. Nevím,zda-li jsou přesně dané doby od prodělání akutní infekce virem HSV, kdy se opět krev darovat může. Myslím si , že 3 měsíce po prodělané infekci by měly být dostatečné. Raději bych ještě zavolala na oddělení kam chodíte na odběry jako dárce, kde by Vám měly poskytnou přesnější informace. Pokud by se opary začaly opakovat častěji , doporučovala bych doplnit imunologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: