Hyperaktivita

  • Dotaz od: M. Hamplová
  • Publikováno: 24.10.2008
  • uLékaře.cz

Prosím o radu ohledně možné hyperaktivity. Máme problémy s tříletou dcerkou, jejíž chování z cca 95% přesně odpovídá každému popisu hyperaktivity, který jsem četla. Jenže mi připadá, že většina popisu přeci musí "sedět" i na většinu ostatních dětí. Zajímalo by mě hlavně to, zda dítě musí být aktivní vždy všude a za všech okolností. Dcerka je skutečně dost problémová, máloco z výchovy na ní působí, ale má i lepší chvíle (občas dny), kdy je naprosto klidná a pěkně si hraje. Ve školce něco přes měsíc plakala, ale teď už je v pořádku a prý je hodná a bez problémů. Přičítám to spíše ideálnímu prostředí, které nemá "okoukané", kde si může volně hrát, běhat od jednoho k druhému, zabaví se s ostatními dětmi a není třeba ji tolik usměrňovat (aby nešplhala na puštěný sporák, nehrála si se šňůrou zapnuté žehličky apod.) Nebezpečné věci jsem sice eliminovala, ale někdy je dělat musím a navíc si myslím, že by měla umět respektovat některá pravidla (např. že nesmí běhat do silnice). Nechci vyhledávat zbytečné problémy, ale myslíte, že by se u ní mohlo jednat o hyperaktivitu, nebo je jen živější děcko? Děkuji Vám

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle popisu bych se spíše přikláněl k domněnce, že jde o živější holčičku. K diagnóze hyperaktivity (ADHD) je třeba dalších okolností jako např. poruch pozornosti a chování, impulzitivity, nepodrobivosti, atd. Pokud by se problémy stupňovaly, navštivte dětského lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: