Igamad ve 28tt

Dobrý den, jelikož jsem Rh-, měla by mi být aplikována injekce proti tvorbě protilátek Igamad preventivně ve 28tt. Můj gynekolog říkal, že dříve se tato injekce dávala až po porodu, že při prvnín temhotenství riziko nehrozí, a že jde o novinku. Mohu se zeptat na Váš názor, zda je moudré injekci odmítnout? V 10tt jsem měla protilátky negativní. Popř.mělo by smysl, kdybych si teď nechala jako samoplátce zjistit protiĺatky v krvi a na základě toho bych se rozhodla, zda si injekci nechat píchnout nebo ne? Můjgynekolog mi bude totiž další testy dělat až ve 34tt. Důvodem je, že do sebe v průbehu těhotenství nechci zbytečně nic aplikovat (kor ne cizí plazmu). Po porodu už si ji samozřejmě nechám aplikovat, pokud bude dítě Rh+ Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte ptavdu , momentálně se na doporučení odborné společnosti podává všem těhotným ženám , které jsou Rh negat. preventivně 1 dávka Igamadu nebo podobné látky, která zablokuje možnou tvorbu protilátek v případě, že by plod byl Rh positivní. Tato preventivní injekce so doposud aplikovala vždy, pokud žena podstupovala nějak invazivní prenatální diagnostiku, např odběr plodové vody, nebo se v těhotenství objevilo silné krvácení. Postupným výzkumem se ale zjistilo, že i v normálně probíhajícím těhotenství dochází k malému střetu krvinek matky a plodu a tedy i možnému vzniku Rh inkompatibility. Doporučuji Vám tedy nechat si injekci aplikovat, je to důležité zejména pro další těhotenství.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: