Imunitní systém a psychika

Je mi 21 let a nevím si rady s mým problémem. V 15 jsem přestala vrcholově sportovat. Od té doby jsem přes střední, kdy moje dospívací životospráva nebyla zrovna zelenina a ovoce řešila mnoho problémů. Ale teď se vše velmi zhoršilo. 4 roky jsem se léčila s opakovanými záněty močového měchýře - ty jsem vyřešila. Jsem pilový a potravinový alergik. Před třemi lety mi onemocněla maminka na ulcerózní kolitýdu a začali se u mě projevovat příznaky úzkosti až psychické poruchy (problém jsem řešila s psychiatrem před přestěhováním do zahraničí). Projevovalo se to, jako absolutní selhání, strach ze smrti, strach z nemocí od rakoviny po cukrovku, srdeční arytmie, zhoršené dýchání. Do toho se ale přidala i pravidelná čerstvá krev ve stolici, tlaková kopřivka, která mi způsobuje nehezké červené projevy kůže, hrozné křeče v pánvy/stehnech a příznaky nachlazení při menstruaci (na které nezabírají žádné běžné léky na bolest a bolest v krku a podobně dokud menstruace ne odezní). Musím podotknout, že ve 13 letech mi byla nasazena HA na velmi silnou a bolestivou menstruaci, kterou mám do teď a trvá až 7 dní. Dostalo se to až do fáze, kdy jsem podstoupila v únoru v Česku vyšetření žalůdku zkrz kameru a konečníku prstem. Různé rentgeny. U obvodního lékaře jsem byla podrobně vyšetřena na krev a moč, kde se prokázala jen lehce zvýšená činnost štítné žlázy, což přisuzují tomu stresu. Jinak nic. Pro lékaře jsem zdravý člověk, trpící pouze 1-2 za rok nachlazením a lehce sníženou imunitou, občas ženskými problémy, jako vaginální mykózy. Já se cítím z toho všeho hrozně unavená, taková znechucená ze žití, jakmile se rozběhnu mám arytmie, v hlavě mám pořád a co když je to něco vážnějšího, už mě ani nebaví chodit po doktorech a zkoušet nová a zaměřenější vyšetřeni´. Sama v sobě jsem teď velmi rozpolcená. Měla bych ty příznaky řešit nadále nebo je možné že si přivádím všechny své bolesti, únavu a arytmie sama tím, že žiji v permanentním strachu a stresu už několik let? Nebo bude stačit radikální změna jídelníčku a zase sportovat, jako předtím a je to opravdu jen hlavou? Žiji teď v zahraničí a o to větší problém je dostat tady lékařskou péči a strach z nemocí se mi tu ještě víc zhoršil. (Sledovaná teď od února nejsem u žádného lékaře jen obvodního v zahraničí)

Odpověď odborníka:

Vaše polymorfní obtíže s velkou pravděpodobností souvisejí se stresem a zvýšenou úzkostí. Pokud veškerá vyšetření vyloučila organickou etiologii vašich obtíží, s velkou pravděpodobností se jedná o psychosomatické onemocnění. Doporučila bych vám konzultaci na psychologii, ev. psychiatrii ke zvážení psychoterapie ev. nasazení antidepresiv. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: