Infekční mononukleoza

Je mi 23 let a v listopadu roku 2015 jsem prodělala příušnice, v lednu roku 2016 mononukleozu, konecem února byly jaterní testy v pořádku a přetrvávaly zvýšené protilátky. Mononukleoza se u mě projevovala hlavně bolestivými zvětšenými krčními uzlinami a občas také uzlinami v podpaží, přetrvávaly také horečky. Avšak i v současnosti zvětšené (hlavně krční) uzliny pozoruji a jsou citlivé, nemohu říct přímo hodně bolestivé. Uzliny však nejsou zvetšené pořád, občas se zase zmenší a nebolí, nebo je zvětšená jen pravá uzlina, pak je zase citlivější levá uzlina, ale nemohu říct, že by mě uzliny od prodělané mononukleozy pořád bolely a byly zvětšené. Bolestivost uzlin pozoruji hlavně při stresu a při zvětšené námaze. Před 14 dny mi byl dělán výtěr z krku, výtěr byl v normě. Praktická lékařka mi rovněž nabrala krev a výsledky CRP a krevního obrazu byly v pořádku. Závěr praktické lékařky a lékařky z ORL je takový, že jsou uzliny zvětšené po prodělané mononukleoze a vlivem stresu, který teď mám (za necelý měsíc mám státnice) se občasně zvětšují a dělají neplechu. U praktické lékařky se mám zastavit v srpnu na kontrolní náběry na mononukleozu, zda už klesly protilátky. Chtěla jsem se zeptat, mám se s takovým závěrem smířit? Nebo mám moje uzliny řešit s nějakým jiným odborníkem? Samozřejmě mě děsí rakovina lymfatických uzlin a nerada bych něco podcenila. Ještě považuji za důležité, že jsem v prosinci vysadila po 5 letech hormonální antikoncepci. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Ano, se závěrem vašich ošetřujících lékařů se smiřte. Je to tak, znám pacienty, kdy protilátky, únava a občas zvětšující se uzliny přetrvávaly až dva roky. Vaše lékařka vás hlídá, půjdete v srpnu opět na odběry. Rakoviny uzlin se nebojte, po mononukleoze ani dalších infekcích nevzniká. Uzliny při rakovině na krku tvoří pakety ( lidově řečeno jsou to takové pruhovité slepeniny). Lékaři vědí, jak to vypadá, rakovina se dá odhadnout pohledem.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět močového měchýře
Články: Zánět močového měchýře
Zánět močového měchýře...
Rekonstrukční operace zachraňuje prsy a ženské sebevědomí
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar může vážně poškodit zrak!
Články: Pásový opar může vážně poškodit zrak!
Takzvaný herpes zoster...
Endokanabinoidní systém: ovlivňuje i vnímání bolesti
Články: Endokanabinoidní systém: ovlivňuje i vnímání bolesti
Endokanabinoidní systém v...
S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
Články: S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
V minulém článku jsme se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: