Infekční mononukleóza

Dobrý den, chci se zeptat. Můj přítel chytl infekční mononukleózu a jeho matka mě obviňuje, že je to moje chyba. Chtěla bych se zeptat, je-li možné zjistit, zda jsem doopravdy přenašečem mononukleózy nebo to přítel chytil někde jinde. Popřípadě bych se zeptala jak je takové zjištění nákladné a za jak dlouho by bylo hotové. Děkuji Klára

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kláro. Matka Vašeho přítele se nejspíše dočetla, že se nemoci také přezdívá "kissing disease", čili nemoc z líbání, a že se přenáší slinami. Nicméně, stejně jako každá virová nemoc se přenáší zejména kapénkovou infekcí, takže není nikde psáno, že jste mohla Vašeho chlapce nakazit Vy. Jestli jste ale opravdu přenašeč Vy, to se zjistit nedá. Respektive dá se vyloučit, že jste infekci nikdy neměla, a to odběrem krve nebo PCR EBV z krve. Pak můžeme s jistotou prohlásit, že jste přítele nenakazila. Nicméně, pokud se ukáže, že jste infekci již v minulosti prodělala, pak nelze říct, že jste opravdu přenašečem Vy. Protilátky proti viru EBV má totiž až 90% dospělé populace. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: