Instetinalni metaplazie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat podrobněji jak vysoký to riziko ty rakoviny je . A zda se metaplazie da vyléčit nebo odstranit . Předem děkuji za odpověď M.Daniela

Odpověď odborníka:

Milá Danielo,intestinální metaplasie se vyléčit nedá. Pokud je diagnostikována, pak jistě by se mělo pátrat po přítomnosti Helicobactera v žaludku a pokud je přítomen, provést léčbu této infekce. Záleží na stupni dysplazie, od něho se dále odvíjí riziko vzniku rakoviny (u nízkého stupně dysplazie je to 7%riziko vzniku u vysokého stupně až 25% riziko vzniku. Každopádně pacietni s touto diagnosou by měli být pravidelně a velmi pečlivě kontrolováni gastroskopií, většinou v intervalu 1-3 roků, opět dle stupně metaplazie.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: