Ivf

Dobrý den, jsem krátce po 2. neúspěšném IVF. Přemýšlím o všech verzích neúspěchu, mám Enodometriozu 4. stupně. 1. IVF -krátký protokol proběhl kompletně špatně (zavádělo se velmi slabé embryko) negativní výsledek jsem čekala. 2. IVF - dlouhý protokol probíhal celou dobu velmi dobře, ET Blastocysta velmi dobré kvality (podávány léky Medrol, Clexane, Utrogestan), a dvě Blastocysty k zamražení. Je mi jasné, že Endometrioza velmi komplikuje proces reprodukce, ovšem napadlo mě ještě, zda v tom nemůže hrát roli krevní skupina, mám krevní skupinu 0 rh- a asi před 12 lety jsem nejspíš prodělala samovolný potrat, kdy po pozitivním TT jsem vyloučila "cosi velikosti švestky" vzhledem k tehdejšímu věku 22 let jsem a nekomplikovanému průběhu nedošlo k revizi dělohy ani aplikaci protilátky proti plodu. Proto bych se chtěla zeptat zda to může mít nějakou souvislost a případně jak řešit nyní tuto komplikaci? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Ivano, krevní skupina při snaze o otěhotnění nehraje roli. Ani krevní skupina Vašeho partnera. Nepíšete, jaká máte provedena vyšetření. U nás u každého páru provádíme nádleující vyšetření - u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií, případně test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). Teprve podle výsledků volíme vhodný postup a metody. Nepíšete také, jak přesně probíhaly stimulace. Stimulace je totiž zcela zásadním faktorem, který má vliv na výsledek. Je třeba stimulaci pečlivě monitorovat a řídit (3-4x se během stimulace odebírá krev na FSH, LH a E2 a provádí se UTZ kontrola). Stimulace by také měla trvat min. 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den. Výsledek může ovlivnit i práce embryologické laboratoře, správná příprava před transferem, apod. Pokud vaše embrya dorůstají do stádia blastocysty, je možné jejich vyšetření technikou PGS - více zde http://www.sanatoriumhelios.cz/pgd, http://www.sanatoriumhelios.cz/array-cgh Máte-li zájem, můžete se objednat k nezávazné a bezplatné konzultaci do mé ambulance, zde vám budu moci lépe poradit jak postupovat dál. Současně lze také doplnit vyšetření, která nebyla provedena. Objednání je možné na tel. čísle 549523258. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: