Ivf a menopauza

Mam jiz necely rok menopauzu, je mi 48 a rada bych mela jeste s partnerem dite. Jedno dite jiz mam cyklem IVF na 2. Pokus, tehotenstvi i porod absolutne bez problemu. Lze jeste "zprovoznit" docasne stimulaci medikamenty ovaria, abych ovulovala, napr Gonalem F, a jedborazove tak mohla zkusit IVF. Velmi po diteti touzime, jsem jinak zcela zdrava, bez jakychkoliv leku. Nechteli bychom darkyni. Dekuji za vasi odpoved a pochopeni, moc si toho vazim. Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Terezo, Vaše přání lidsky chápu, ale pravděpodobnost otěhotnět z vlastního vajíčka je velmi velmi malá, takřka nemožná. IVF je možno provést do dovršení 49. roku. Pacientkám ve Vašem věku doporučujeme darované embryo nebo darované oocyty. Úspěšnost otěhotnění na jeden transfer je srovnatelná s věkem dárkyně a u nás se pohybuje kolem 70 %. Stimulaci "zkusmo" provést teoreticky můžete, nicméně v menopauze fyziologicky produkuje Vaše hypofýza nadměrná množství gonadotropinů. Jejich sekrece je odbržděná, protože v těle nejsou téměř žádné estrogeny, které jejich tvorbu v plodném věku normálně tlumí. Gonadotropiny se snaží neustále simulovat Vaše vaječníky, ale protože již vaječníky svou činnost ukončily, na tuto stimulaci nereagují, neprodukují žádné hormony, a tudíž není ani růst folikulů, ovulace ani menstruace. Jakékoliv léčebně podávané gonadotropiny používané ke stimulaci IVF (Gonal, Puregon, Merional...) budu (ne)fungovat naprosto stejně. Pokud budete mít zájem, rád zodpovím případné další Vaše dotazy. S pozdravem a přáním hezkého dne prim. MUDr. Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: