Ivf - endometrioza a endocysty

Dobry den.mam endometriozu a endocysty na levem vajecniku. 3 roky marna snaha o dite. Mame 7 letou dceru pocatou prirozene. Doporuceno ivf. Kvuli cystam nasazen decapeptyl depot na 3 mesuce a pak navazalo ivf s menopurem. Vysoje davky 4 ampule a pak jeste i 375 na par dni. dost to se mnou zamavalo.ivf nedopadlo dobre( kveten 2015). Nyni doporucen dalsi pokus,ale zase kvuli cystam dopirucen decapepty. A pak stejny postup. Ale ja za prve nechci decapeptyl.byli to strasneee.navalt,nespavost, deprese... Dalsu vec je,ze u te stimulace musely byt takoveto konske davky a museli se i dokupovat a davky zvysovat. byli 9 vajicek,oplodneno 8, zavedeni 1 a to 5. Den. Tri melt byt zmrazent,ale 6. Den volalu,ze uz se prestalu vyvijet dobre. Je vhodne,aby byla u dalsiho pokusu tataz lecba a stimulace? Jen leky nas stalt 10.000,-. Mam vymenit doktora nebi car?"

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, vzhledem k tomu, že neznám Váš věk ani výsledky vašich vyšetření včetně hormonálního profilu, mohu odpovědět pouze obecně. Počáteční dávka pro stimulaci je volena podle věku a výsledků horm. profilu, u mladších žen je volen spíše dlouhý protokol, u starších spíše krátký. Stimulace by vždy měla trvat minimálně 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den stimulace. Během stimulace je potřeba provádět pravidelné kontroly nejen UTZ, ale i monitoring hladin hormonu FSH, LH a E2 (3-4x během stimulace). Podle výsledků pak přizpůsobovat stimulační dávku, případně např. prodlužovat stimulaci, apod. Samotná kontrola UTZ je nedostatečná. Osobně považuji za maximální dávku 300 jednotek FSH. Než ale zvolím jakýkoliv postup, vyšetřuji u žen kromě hormonálního profilu a štítnice také AMH, glykemii, reprodukční imunologii, provádíme testy pro vyloučení celiakie, endometriózy, některých infekcí, u partnera pak kromě základního spermiogramu i tzv. funkční testy spermií, zejména test integrity DNA spermií, případně vyloučení autoprotilátek proti spermiím. Mělo by být provedeno i genetické vyšetření obou partnerů - karyotyp. Teprve na základě výsledků všech těchto vyšetření doporučuji vhodný postup. Pokud máte zájem, můžete se objednat k nezávazné a bezplatné konzultaci do mé ambulance, současně lze při jedné návštěvě doplnit požadovaná vyšetření, většinu hradí zdravotní pojišťovna. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: