Jak dlouho trvá vytvoření cysty, která přináší zdravotní komplikace?

Dobré odpoledne, v únoru mi gynekolog zjistil cystu na pravém vaječníku 2*2 cm, cysta s menstruací zmizela. Poté mi bylo doporučeno začít užívat antikoncepci. Od užívání antikoncepce jsem byla dvakrát hospitalizována na neurologii s komplikovanými migrénami s aurou (od počátku užívání mě bolela hlava, byla jsem unavená, měla problémy s pletí a druhý měsíc při užívání byla hospitalizována poprvé). Nikdy předtím jsem podobné problémy neměla a proto si myslím, že hlavním spouštěčem je právě HA. Konzultovala jsem všechno s gynekologem hned po prvním měsíci užívaní, kdy doporučil užívat tři měsíce, kdy si tělo mělo zvyknout. Nezvyklo. Čtvrtý měsíc jsem tedy šla ke gynekologovi znovu, že antikoncepci vysadím, že tu věčnou bolest hlavy a migrény už nevydržím a ten mi doporučil, ať antikoncepci vysadím až na podzim, že to v létě není vhodné. Nyní dobírám poslední tabletku před sedmidenní pauzou a chtěla bych opravdu vysadit HA nadobro. Chtěla jsem se zeptat, četla jsem mnoho příběhů, kdy pacientky po vysazení trpěly cystama ještě více. Za jak dlouho se utvoří v těle cysta, která sebou nese i určité zdravotní komplikace? Jedná se mi o to, že za necelý měsíc budu deset dní v zahraničí a nerada bych, aby případná cysta "udělala nějakou neplechu". Ráda bych se Vás také zeptala, zdali byste doporučil či nedoporučil užívat hormonální antikoncepci a zdali je možné problém s cystama léčit jinak než antikoncepcí. Svého gynekologa si vážím a vždy jsem ho poslechla, ale už jsem z těch bolestí hlavy opravdu zoufalá a jediný únik vidím ve vysazení. Od první migrény jsem zredukovala možné spouštěče (na základě doporučení neurologa) a nyní už zbývá pouze antikoncepce a změny počasí a tlaku, které neovlivním. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Bohužel vaječník je hormonálně aktivní orgán a tak jiné léčba cyst než hormonální není možná,Cysta 2.2 mm je malá, takové cysty se často vytvářejí během cyklu a po menses je již většinou nenajdeme.Pokud cysta přetrvává její růst v naprosté většině případů není nijak zvláště rychlý, takže 101 denního pobytu mimo republiku bych se nijak neobával ,bylo by vhodné provést ultrazvuk ještě těsně před odjezdem. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: