Jak léčit toxokarózu u miminka

Dobrý den, děkuji za odpověď paní Mudr. Bartákové na můj dotaz viz. článek dole. Jen prosím upřesněte,variantu, kdybych chtěla preventivně jak píšete nasadit léky oboum dětem, jaké by to byli a jaký lék pro 3apůl letého a jaký pro 2měsíční míminko a popřípadě napište jak dávkovat. Je to např. Vermox? Účinkuje tento prostředek i na larvu škrkavky psí? A kolik se dávkuje? Ten by mohl být tedy pro mého syna 3a půl letého, ale už se nehodí pro 2 měsíční miminko. Co tedy dát preventivně malému 2 měsíčnímu miminku? Existuje vůbec nějaký prostředek pro tak malé dítě, tj. 2měsíční miminko? A poslední otázka, pokud by bylo např. zasaženo oko miminka poznala bych to dostatečně dopředu, je toto onemocnění respektive larva na oku poznat, ještě před tím než dojde ke ztrátě zraku? Děkuji předem za Vaši odpověď Původní zpráva: Mám velký strach o mé dvě děti 3 a půl roku a 2 měs. miminko. Před třemi týdny jsme si pořídili štěňátko, majitelka nám dala očkovací průkaz, kde se uvádělo, že za 14 dní máme jít k veterináři na očkování. byli jsme tam a veterinář nám dal tabletu na odčervení, kterou jsme podle veterináře dali 4 den po očkování. Jenže pak se můj život přeměnil v hrůzu, po zjištění a nálezu červů(škrkavek) ve stolici psa, dlouhých cca 10- 13 cm. Volala jsem veterinu a tam mi řekli, že jde s největší pravděpodobností o škrkavku psí. Jak je možné, že majitelka mi tvrdila, že štěně odčervila a přesto jsem již našla dospělou škrkavku. Marně pátrám, za jak dlouho se z vajíčka škrkavky vylíhne v psovi dospělec, nikde jsem tuto informaci nenašla. Štěně jsem ihned po 3 týdnech majitelce vrátila a nyní žiju každý den v obrovském strachu o mé děti. Náš pediatr nám řekl, že je malá pravděpodobnost nákazy na miminko, že prý dodržuji hygienické návyky,jenže jsme celou dobu na chatě, kluk si nemyl po každé hře se štěnětem ruce a dále vzpomínám jak štěně olízlo např. talířek, kam jsme si celá rodina dali následně párek s chlebem a nebo když můj syn několikrát po hře a kousání od štěněte dával a chytal dudlíček mé malé 2 měs. dcery a strkal jí ho zpátky do pusinky. Nebo když pes olíznul jeho, nebo rohlík a syn si ho s chutí dal pak do pusy. Nebo když syn rejdil v psím pelechu a následně byl s miminkem v kontaktu a chytal jí za ručičky, načež si pak malá dala ruce do pusinky.Tomu prostě nezabráníte. Mám šílený strach, když jsem naštudovala to co jsem naštudovala a hrozí po nákaze toxokaróza i oslepnutí. Nikdy bych si neodpustila, kdyby se mé malé dceři a synovi něco stalo, kvůli štěněti ?!! Kor štěˇnata prý na to trpí, ale to jsem zjistila až pozdě. Co mám dělat prosím o pomoc. Dočetla jsem se, že se dělá tkz. test na euzinofilii, jestli to správně píšu. Ale dočetla jsem se, že se to nemusí hned ukázat, že pokud třeba děti spolkli méně vajíček, tak se tolik protilátek nevytvoří a nebude to ve výsledku testu vidět. Vím jen, že jsou u toxokary napadení buď orgány, projevují se bolesti břicha a teplota, ale poznám to u malého 2měs. miminka, když ta křičí a svíjí se nyní hlavně díky prdíkům. Také bych ráda věděla za jak dlouho může dojít k onemocnění, např. oka nebo orgánů a poznala bych to např. u mého miminka v oku, že se něco děje? Prosím co mám dělat, jsem zoufalá a vystrašená máma a lituju, že jsem více nepřověřila chovatelku a že jsem hned po příchodu štěněte neodčervila. Vše jsem vydezinfikovala a prádlo vyprala ale bojím se, že to na vajíčka psích škrkavek nestačí. Budu Vám vděčná za odpovědi na mé dotazy. -- S pozdravem, K.Nová Odpověď odborníka: Vajíčka se přenášejí většinou výhradně ze stolice zvířat.... bohužel v této chvíli se dají dělat pouze dvě věci - buď čekat nějakou dobu - cca 6 týdnů a pak udělat z krve odběry na tu eozinofilii, která by měla upozornit na možnost přenosu, nebo nechat nasadit preventivně léky oběma dětem. Takže je to na Vás. MUDr. Vendula Bartáková Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Odpověď odborníka:

To, že jste našli parazity v psí stolici, neznamená, že se vy a vaše děti musíte nakazit. 2měsíční miminko bych rozhodně nedoporučovala léčit vzhledem k tomu, že se psem a jeho výkaly nepřijde do styku. 3,5letému synovi bych doporučila krevní odběr a sérologické vyšetření na toxokarózu u praktického lékaře či na infekčním oddělení a v případě pozitivity přeléčit Vermoxem nebo Zentelem. Preventivní léčení není vhodné. Vy sama příznaky na oku neodhalíte, je nutno navštívit očního lékaře.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Genetické vyšetření
Články: Genetické vyšetření
Genetické vyšetření je...
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Afty, koutky, moučnivka, … Zkuste na tyto problémy jít s homeopatií!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Léčba závislosti – ambulantní, nebo ústavní?
Články: Léčba závislosti – ambulantní, nebo ústavní?
Toť otázka. Lékaři jsou...
Nové možnosti IVF
Články: Nové možnosti IVF
Mírnější a šetrnější se zdá...
Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Články: Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Naše sexualita a sexuální...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x