Jak ovlivnit lepsi vyvoj patere?

Dobry den, mam 9tileteho syna se stredne tezkou mentalni retardaci. Pred pul rokem mu neurolozka diagnostikovala nabeh na skoliozu patere. Diky sk povinnostem je syn velmi brzy unaveny takze nezvladame rehabilitacni cviceni proto nam bylo doporuceno plavani. Chtela jsem se zeptat jestli muzeme jeste nejak jinak ovlivnit tyto potize pokud nemuzeme cvicit? A jeste by me zajimalo jaky typ matrace by jste synovi doporucil? Take jsem se chtela zeptat na boty jestli musi mit pevnou patu a ortopedickou stelku? Dekuji Lea.

Odpověď odborníka:

Ano, boty jaké popisujete s pevnou ptou a nevelkým podpatkem dobře fixující nohu. Stran skoliozy je třeba říci, že vývoj skoliozy je do jisté míry předurčen v podtatě geneticky. Hodně záleží na stupni skoliozy podle Cobba. Do 10 st se vlastně o žádnou skolizu nejedná, dále nastupuje rehabilitace, dále korset a dále operace.Kromě operace a jen částečně korsetu žádná metoda skoliozu neléčí. Cvičení je vhodné proto, aby nedocházelo ke svalové atrofii a aby se skolioza nezhoršovala. Vyléčení cvičením se neděje.Jeho důleřitoist tím, ale nesnižuji. Podle vyšetření vám nejlépe poradí dětský ortoped. Dětské ambulance jsou při ortopedických klinikách.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: