Jaké vyšetření může ohalit srůsty

V prosinci 2010 jsem byl na operaci kde mě byl odstaněný žlučník (jeden 14mm cholesterolový kámen v krčku). V květnu 2011 přišly stejné bolesti jako před operací žlučníku - píchání pod žebry v pravé polovině (upravé ruky) blíže ke středu. Bylo udělané kontrolní UZ které potvrdilo čisté žlučové cesty. Proto si myslím, že by to mphly být žaludeční vředy, jsem už objednaný na vyšetření. Doktor ale ještě zmínil možnost srůstů po operaci žlučníku a já jsem četl i o možnosti prorůstání žaludečních vředů do jiných orgánů. Jaká vyšetření mohou odhalit tyto případné srůsty ? Ještě dopním že při posledních 2 odběrech mě sestra říkala že mám hustou krev, že teče hodně pomalu. A mám vysoký cholesterol 6,3.

Odpověď odborníka:

Pokud máte výše uvedené potíže je nezbytnmá gastroskopie - vyšetření žaludku a dvanáctníku - to může potvrdit vředovou chorobu žaludku nebo dvanáctníku. Průkaz srůstů je problematický, může pomoci CT vyšetření břicha, ale neńí stoprocentní. Jinak samozřejmě při přetrvávajících potížích je někdy nezbytné provést diagbnostickou laparotomii,nebo-li operačně otevřít břišní dutinu a vše prohlédnout přímo a případně srůsty přerušit opěračně. Inforomaci o husté krvi - ta je znevalidní - stačí se před odběrem nepít několik hodin tekutiny a může být krev tzv "hustší". Důležité jsou hodnoty krevního obrazu a bichemických testů Stran cholesterolu - vámi uvedené hodnota je nad normu ale potřeba dále došetřit o jaký typ cholesterolu se jedná - tady bych doporučil vyšetření internistou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
srusty | Od: iveta | 15.2.2014 18:22
dobry den před dvěma roky jsem byla dvakrát na revizi dělohy a před rokem na laparoskopii srustu ,ale nešly všechny odstanit ,a těd po roku mě znovu boli břicho a nevim jestli by to mohly byt zase srůsty ,jestli se mužou zase udělat
reagovat
re:srusty | Od: iveta | 13.4.2014 20:04
dobry den byla jsem před dvěma roky na revizi dělohy po potratu taky dvakrát a před rokem na operaci se srůsty a letos zase na operaci se srůsty a doufam že nepujdu zase přišti rok znovu,mužou se udělat znovu mějte se dobrou
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: