Jaterní testy

Dobrý den, pane doktore moc vám děkuji za odpověď. Mohl by jste mi doporučit nějakou hepatologickou ambulanci tady v Praze kde případně není potřeba doporučení lékaře? Při posledním vyšetření tj. v neděli 16.9.12 kdy jsem navštívila nemocnici kvůli bolestem břicha a na hrudi jsem dostala do rukou zprávu s poměrně dost informacemi. Byla jsem s ní za paní doktorkou, aby mi ji vysvětlila konkrétně mě zajímalo US břicha: játra nezvětšena, v pravém laloku jsou známé rozsáhlé nehomogenní hyperechogenní okrsky odpovídající patrně lipoidní přestavbě po prodělané mononukleose. Toto mi má dr. vysvětlila že vlastně došlo k přestavbě tuk. buněk na játrech a nic to není. Jaterní testy:Bilirubin: 13,9 ALT: 0,12 AST: 0,24 GGT: 0,10 (může snížená hodnota něco znamenat?) ALP: 0,93 Paní doktorka mi řekla že jaterní testy mám v pořádku ba naopak nízké co to tedy znamená ? Dále vše v normě krom Chol: 6,33 (ten bohužel máme v rodině) a další věc kterou jsem konzultovala s doktorkou byla glykemie: 6,5 (v tu dobu jsem byla min. 4-5hod po jídle a za celý den jsem měla jen ráno čaj, malou aktivii a odpoledne kousek vánočky) prý bude potřeba ejspíš zopakovat testy na glykem. co se týče krev obrazu: píši jen ty tučne vytištěné pač: zbytek je předpokládám v normě: Ery: 5,33, Ly: 21,7 Eo:0,4 Myneríly+Osm: K:3,6 a Urea:1,9 Na UZ břicha jinak vše v pořádku Závěr: bolesti v epigastriu v.s. při počínající akutní gastritidě, Lehká hypokalemie dále viz OA Dostala jsem Helicid který beru ráno a večer Mohly by některé zvýšené nebo naopak snížené hodnoty něco značit? Doporučil by jste mi i přes tyto výsledky návštěvu hepatologa? Řeším svuj zdr. stav i s lékařkou ale už je to opravdu starší dáma a už se mi bohužel stalo že jeden den mi řekla vše je ok (jater. t. a mononukleoza) a za dva dny při kontrole že je tam EBV. Už tak nějak nevím co je dobré příp. kde je pravda proto hledám rady i tu. Moc vám děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, snížené hodnoty většiny laboratorních parametrů nejsou známkou onemocnění. V případě Vámi uvedeného zvýšení koncentrace glukózy v krvi Vám doporučuji podstoupit standardní laboratorní vyšetření při podezření na poruchu glukózové tolerance, resp. diabetes mellitus. Současná hodnota není důkazem onemocnění cukrovkou. Hepatologickou ambulanci najdete v každé fakultní nemocnici v Praze, většinou v rámci gastroenterologického oddělení. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: