Je warfarin na celý život?

Téměř před 2 lety jsem byla na 2 operacích během 10 dnů (odstranění vaječníku, odstranění žlučníku). Za dva týdny po druhé operaci jsem byla opět hospitalizována pro plicní embolii spojenou se zánětem plícnice. Na interním oddělení v nemocnici mi řekli, že budu asi 3 - 6 měsíců muset užívat Warfarin. Praktický lékař mi tvrdí, že ho musím brát už pořád. Je to opravdu nutné? Neexistuje nějaké vyšetření, podle kterého by se dalo zjistit, zda mi hrozí nebezpečí podobné události. Chodím měsíčně na kontroly INR a při 10 mg Warfarinu denně se moje hodnota INR pohybuje kolem 2,0. Trochu mi vadí, že nemohu jíst moje oblíbené druhy zeleniny a mám pocit, že bez ní mi chybí vitamíny a železo. Můžete mi, prosím, poradit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 3 až 6 měsíců se warfarin užívá pouze po nekomplikované trombóze u pacienta bez dalších vážných vnitřních nemocí, pokud příčina té trombózy byla dočasná - tj. například operace nebo úraz. Jakýkoli komplikující faktor - například opakovaná trombóza, těžká plicní embolie, srdeční arytmie nazývaná fibrilace síní apod. léčbu prodlužují, případně ji činí trvalou. Jedno konkrétní zvláštní vyšetření na zjištění rizika opakování trombózy neexistuje. Nutnost další léčby warfarinem se hodnotí podle dosavadního celkového zdravotního stavu a dále podle toho, co bylo důvodem k nasazení warfarinu a jaká byla (je) příčina vzniku trombotického stavu. Případně lze doplnit vyšetření cévního řečiště, kde proběhla úvodní trombóza. Takové přehodnocení může provést praktický lékař a/nebo internista.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: