Kamarádka

Dobrý den, nevím si rady s kamarádkou, je jí 30 let, má dvě děti, mladší jsou 3 měsíce. V poslední době mi párkrát volala a brečela do telefonu, že jí malá nechce jíst a má bolení bříška a že má asi alergii na mléčnou bílkovinu, jako starší syn. Vždycky jsem ji uklidňovala, že se to upraví a bude zase dobře. Dneska mi napsala " Mám vás všechny ráda " tak jsem jí psala, jestli je vše ok a jak se cítí, napsala mi " zle moc zle" tak jsem jí volala, mluvili jsme spolu asi půl hodiny, nebrečela, mluvila tiše a bez emocí, mluvila o tom, že to chce všechno zkončit, že na to už nemá sílu a že dětem svým stavem jen ubližuje a na ničem jí už nezáleží a že se mám mít dobře a nemyslet na ni, že to prostě skončí. Řekla jsem jí, že zavolám jejímu muži, že já si s tím nevím rady, prý mu mám teda zavolat, ale že mu to říkala a jemu je to stejně jedno. Pak položila telefon. Zavolala jsem jejímu muži, ať ji jde hledat, že to není dobré a že se něco děje. Říkal, že je to už neúnosné a ví o tom, jak na tom je. Že pro ni jede. Pak mi napsala zprávu, "vážně jsi mu nemusela volat....teď je všechno ještě horší a vážně se vším skončím.....ahoj a měj se krásně.... " Co s tím mám dělat? Já už vážně nevím, co s ní, myslíte, že jsem udělala chybu? Mám o ni strach, ale mám pocit, že jsem vyčerpala všechny své možnosti. Děkuji Kučerová

Odpověď odborníka:

Dobrý den,myslím,že se chováte jako skvělá přítelkyně,ale nedivím se,že již nevíte,jaké počínání zvolit.Vaše kamarádka se zřejmě dostala do subjektivně tíživé situace,jistě tady hraje roli více faktorů-jak zevních/rodinná konstelace,zdravotní obtíže dětí../,tak zjevně i výrazně "vnitřních"tedy vycházejících ze způsobu zpracování skutečnosti Vaší kamarádkou.Zdá se,že pod zorným úhlem depresivní episody nemá na stav adekvátní náhled,věci vidí katastroficky/někdy se mohou objevovat až bludné představy./-Vaše kamarádka by měla podstoupit návštěvu u psychoterapeuticky vzdělaného psychiatra.Jak ji o tom přesvědčit?Pokud pacient svým jednáním ohrožuje sebe nebo své blízké,lze vyhledat lékařskou pomoc i bez jeho přímého souhlasu.Vychází se z předpokladu,že v podobných situacích pacient není plně schopen racionálně posuzovat-je třeba mu dát šanci na přehodnocení věcí za podmínek přiměřeného psychického rozpoložení.Prosím,pokuste se udržovat s přítelkyní kontakt,hovořit,naslouchat.Vy či manžel pacientky můžete požádat o pomoc registrujícího praktika,ten Vám dokáže též zprostředkovat kontakt s psychiatrem.Velmi si vážím Vašeho jednání.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: