Kdy požádat lékaře o zvážení možnosti že mám rakovinu

Moje poslední výsledky krevních testů ukazují zvýšené leukocyty a neutrofily. Hledáme nějaký zánět nebo něco, co by to způsobovalo. Jsem objednaná na sono břicha kvůli občasným bolestem. Občas mě ale trápí nateklé mízní uzliny. Lékaři, kteří mi prohmatávají krk vždy podotknou, že mám zvětšené mízní uzliny na krku, uzlina pod čelistí mě často bolí na dotek (ne vždy) a asi před rokem jsem si začínala všímat zvětšených (bolestivých i nebolestivých) uzlin v podpaží (objeví se a zase zmizí) a v tříslech (tam spíš odhaduji že co jiného než mízní uzliny by mohlo bolet). Nikdy mě to nějak neomezovalo tak jsem s tím za žádným lékařem nešla. Moje babička umřela na leukemii. Jsou popsané zkušenosti s mízními uzlinami dostatečným důvodem pro požádání lékaře o nějaké testy na rakovinu?

Odpověď odborníka:

Milá Kristýno, jistě bych na prvním místě dořešila to vyloučení infekce. Pokud by se jednalo o rakovinu, vzhledem k tomu, že měnící se uzliny pozorujete již rok, pak by v případě rakoviny jistě onemocnění nabralo rychlejší spád a je málo pravděpodobné, že by uzliny se zvětšily a zase zmenšily. Pokud se vyloučí infekce a leukocytoza bude přetrvávat, pak jistě konzultací na hematologii nic nezkazíte, tam rozhodnou, zda je na místě další vyšetření (odběr zvětšené uzliny, biopsie kostní dřeně apod.).Držím palce.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: