Klouby

Dobry den, opravdu nerada obtezuji, ale jiz nevim co mam delat.Posledni rok mam porad nejake zdrav.problemy.Zacalo to dvemi operacemi po pul roce-koleno, bez urazu, zacalo hodne bolet.Prvni ASK (cerven 2013) vycisteni kolena, rasy v koleni.Druha ASK (leden 2014) po pul roce-praskly meniskus-tzv.papousci zobak.Koleno porad zlobi.Ne tak akutne ale kdyz to vezme hodne, tak musim vzit berli.Brala jsem condrosulf, od ortopeda, nyni Dona.Zadna velka uleva.K tomu se v breznu ozvaly zada, lecila jsem se na ischias.Rehabilitace zabraly na chvili a po dvou mesicich to bylo zpet.Opet rehabilitace-elektrika, bazen, virivka, nahrati, ultrazvuk, cviceni-3 mesice a zada boli porad.Rekla bych ze vic nez predtim.Dnes jsem byla se zady u obvodního lekare.Dal mi obstrik a neschopenku (uz zase) posledni rok a pul marodim kazdou chvili.Z leku Nimesil na bolest.Nic jineho neberu a i to jen v nejnutnejsim pripade.Zada po obstriku ale boli vic nez predtim.Kdyz me vezmou akutne boli mi od nich cela prava noha.Zacina to na prave strane zad (jakoby nad zadkem uprostred) jde to do nohy - zadni cast stehna, uvnitr kolene, pres lytko az do kotnik.Obcas je to bolest jako v kreci, a ta noha je ,, jina" nevim jak to vyjadrit.Jakoby nebyla moje, ale jen chvili.A nejvic to boli v lytku a v koleni ze zadni strany.Nemela jsem zatim RTG ani nic jineho.Nikdo me nikam neposlal.A navic me boli klouby.Kotnik prave nohy, operovane leve koleno a k tomu prava ruka-zapesti,loket, rameno.Obvodni lekar mi delal krevni zkousky na revma, ty byly v poradku.Dale mi nechal udelat RTG krcni patere - s tou mam problemy uz opravdu hodne let.Vysledky ukazaly malinko hnutou jednu plotynku a pocatecni artrozu.A take mam skoliozu patere, o tom uz vim dlouho.Nic mi zatim pan doktor neporadil, dnes jsme resili hlavne bolest zad.Je mi 37 let a opravdu nevim co mam delat.Uz se i doktorum bojim vsechno rict.Pripadam si jak hypochondr.Ale opravdu je malo dni kdy mi nic neboli.Jsem uz z toho nestastna.Navstivila jsem uz i neurologa, udelal testy a dopadly v poradku.Prosim o radu co bych mela delat.Je mozne ze zada treba boli od plotynky? Mela jsem pouze RTG vysetreni zad, pozna se tam problem s plotynkou? Nebo je mozne ze mam artrozu v kloubech, kdyz porad boli? Opravdu si nevim rady.Jeste neco o me-merim 159 cm a vazim 59kg.Mam 3 deti, tedy 4 ale nejstarsi jiz ma svoji rodinu.Pracuji na 6h v kancelari, takze prace v sede.Mam rada prochazky, ale posledni dobou toho bez bolesti moc neujdu.Opravdu budu vdecna za jakoukoliv radu.Omlouvam se za takovy roman, ale zkracene mi to napsat neslo.Moc dekuji za vas cas a pripadnou odpoved.Irena

Odpověď odborníka:

Takto více potíží se přes internet řeší obtížně. Měla byste vyhledat svého ortopeda, toho, kdo operoval artroskopicky vaše koleno, aby vaše klouby zhodnotil a provedl vyšetření bederní pateře , pokud bude potřeba provedl další vyšetření zad, dalšími zobrazovacími metodami. Následovala by jistě pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci s následným návrhem na komplexní lázeňskou léčbu. Spolu se cvičením doma by tento postup měl přinést potřebný účinek. Zaměřte se také na možnost existence osteoporozy, kterou je třeba vyloučit a která může přispívat k četnosti vašich potíží.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: