Klouby, lupání kostí

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně problému s klouby. Je mi 19 let a stejně jako spoustě lidí i mě loupe v kloubech především při zátěži. Do nedávna jsem to brala jako běžnou věc, spousta lidí si loupe klouby schválně a nikomu to neubližuje. Před několika dny jsem však byla na vyšetření v ortopedii, protože mě v kolenou postupně začalo loupat víc a víc, cítila jsem loupání nejen já, ale i kdokoli jiný, kdo mi položil ruku na koleno. Kolena mě bolela a při zátěži se to zhoršovalo. Paní doktorka udělala RTG a zjistila, že mám vrozenou vadu. Nemám vyvinuté čéšky, což je příčina loupání (často i hlasitém) při každém cca druhém-třetím kroku a bolesti s tím spojené. V posledních dnech mě začíná trápit loupání i v jiných kloubech, především v pravém kotníku a pravém lokti. U kotníku především když si sedám nebo se zvedám, zatím naštěstí bez bolestí. U lokte si myslím, že to může být spojené s tím, že mám loket křivý kvůli zlomenině na ZŠ. Bojím se, aby nebyl problém i jinde než jen u kolen. Téměř po každé cítím před loupnutím, při něm i chvilku po tom nepříjemný tlak, i když mi loupne v zádech. Vím že mi nemůžete přes internet bez dalších vyšetření říct, o co by mohlo jít. Spíš by mě zajímalo, zda máte s něčím takovým podobné zkušenosti? Na koho bych se když tak měla obrátit, případně jestli znáte nějakého konkrétního dobrého lékaře? Mohou mi pomoct léky, které mi paní doktorka doporučila na ta kolena i na ostatní klouby (jako je například ten kotník, loket a jiné klouby ve kterých mi lupe)? Děkuji Vám předem za vaší odpověď. Přeji hezký den. S pozdravem, Katka H.

Odpověď odborníka:

Lupání v kloubech bývá jen jako zvukový fenomen, který vzniká pod tlakem v kloubu při větším rozsahu hybnosti v kloubu. Pokud se jedná o postižení více kloubů a spojení s bolestí měla byste navštívit revmatologa a zjistit zda u vás není vyšší revmatická aktivita nebo i onemocnění kloubů ve smyslů revmatoidní artritidy. Provede se vyšetření a odebere se krevní vzorek na vyšetření,. Podle výsledků léčba. Revmatolog je v každém větším měste. Pokud je na koleni změna tvaru čéšky , podle rtg další porada s ortopedem, stav se výjimečně i operuje, většinou je ale úprava s pomocí rehabilitace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: