Knedlik v krku

Dobry den, mam dotaz ohledne ztizeneho polykani uz pres mesic se ti blbe polyka na prazdno kdyz piju nebo jim je to v poradku ale kdyz polknu na prazdno tak mam jakoby knedlik v krku uz jsem zoufala a porad zkousim polykat .........byla jsem na ORL a z jejich hlediska je vsechno v poradku poradite co by to mohlo byt .......jak rikam pri piti a jidle mi to nevadi ale naprazdno jo jsem nekurak a abstinent poznal by lekar orl kdybych mela neco s jicnem bojim se rakoviny...?Pred mesicem jsem mela zablokovany krk od te doby me to trapi s krkem necvicim polevilo to a uz jen poboliva obcas pri spatnem pohybu...... Moc dekuji za odpoved doufam ze jsem to napsala srozumitelne

Odpověď odborníka:

Míšo. Takto v rámci internetové poradny, bez možnosti Vás vidět či doplnit další vyšetření, bohužel diagnosu stanovit nemohu. Přičin potíží může být celá řada, od banálních až třeba po přítomnost cizího tělesa v krku. Vyšetření na ORL jste již absolvovala - lékař Vás jistě dobře vyšetřil a žádnou patologii v ORL oblasti neshledal, nebojte se tedy ani rakoviny v oblasti hltanu, hrtnu. Nicméně máte-li stále pocit knedlíku v krku, nebojte se vyhledat ORL lékaře znovu. Vaše potíže by mohly vycházet i z jícnu. Ten již pro ORL lékaře není z větší části zobrazitelný, proto bych doporučila navštívit ještě gastroenterologa. Zváží, jestli by mělo smysl se do jícnu "podívat" endoskopicky. Ani zde se však neobávejte rakoviny. Rakovina jícnu je poměrně vzácné onemocnění a vyskytuje se téměř výhradně ve vyšších věkových kategoriích. Může být ale přítomna jiná patologie, která by mohla potíže s polykáním způsobovat - např. tzv. divertikl (jakási prohlubeň či skulpina ve sliznici). Polykací potíže mají u mladších lidí často funkční podklad, který je důsledkem porušené koordinace stahů svalů jícnu a jícnových svěračů. I tyto problémy se dají diagnostikovat vcelku elegantně (např. tzv. jícnovou manometrií) a spadají do kompetence gastroenterologa. Zda by potíže mohly souviset se zablokovanou krční páteří, si netroufám odhadnout, každopádně vhodné cvičení na uvolnění by mohlo být prospěšné. Tady spíš poradí lékař specializovaný na pohybový aparát (neurolog, ortoped, rehabilitační lékař, ev. fyzioterapeut). Přeji, ať se Vaše potíže brzy vyřeší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: Pavlína | 25.2.2014 10:30
Mohu se vás zeptat, jak jste dopadla s léčbou? Mám stejný problém... při polykání naprázdno mám velké problémy, trápí mě to hlavně v noci. Na ORL jsem byla opakovaně. Teď se už můj stav tak vyhrotil, že někdy mám ale už problém polknout i lok kávy. Jindy je to ale zase dobré. Napadlo mne, jestli to nemůže být psychického rázu... Jsem ve velkém stresu, a to prý bývá krk hodně stažený... Také se obávám rakoviny :-(
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: