Kombinace léků

Dobrý den. Pane doktore, mám následující problém. Trpím pokročilou fibrózou jater v důsledku alkoholismu (biopsie v roce 2008 cirhózu sice nepotvrdila, ale ani ji nevylučuje). Držím pečlivě dietu, léta abstinuji a jaterní testy mám v normě, jen občas se objeví mírné známky portálního přetlaku a zvětšená slezina. Užívám denně Lagosu a Esentiale. Ale - trpím rovněž onemocněním psychiatrickým a musím denně užívat Zoloft 100 1x denně, dále Rivotril 2mg a to 2x denně + občas, při nespavosti, Hypnogen. U každého z těchto léků je ale poznámka, že by zvláštní opatrnosti mělo být u lidí s nemocnými játry. Prosím, jak je to v mém případě? Je možné, že by vedlejší účinky popsaných léků mohly moji jaterní nemoc zvrátit do cirhózy a dekompenzovat ji? Nebo mám spíše požádat psychiatra o eliminaci léků, co mi píše? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Uvedené léky je možné užívat v nutných případech i při onemocnění jater. Ve Vašem případě je zřejmě užívání Zoloftu a Rivotrilu nevyhnutelné. Je třeba totiž vzít v úvahu, že po jejich vysazení by se Váš psychický stav mohl destabilizovat a mohl byste tak být ohrožen opětovným vznikem závislosti na alkoholu. Pokud jsou jaterní testy v normě a užíváte-li navíc uvedené léky na ochranu jater (Lagosa + Essenziale N forte), není nutné se znepokojovat. Až pokud by se Váš stav zhoršil a došlo by k přechodu do cirhózy a ke vzniku dalších komplikací, mohla by nastat situace, že by bylo třeba Zoloft a Rivotril vysadit, např. pro vyšší riziko krvácení, útlumu apod.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: