Kožní lupus vs. očkování

Dobrý den, před lety mi lékař sdělil, že mám onemocnění lupus, tedy jeho kožní formu. Nejprve jsem užívala kortikoidy Prednison, max půl roku, ale po mém dotazu, zda je to nutné, zda si tím zbytěčně nezatěžuji játra a jestli bychom si tuto léčbu neměli "nechat" až pokud by se dostavily nějaké závažné příznaky (momentáně mám "jen" výpad vlasů, citlivou kůži při sluníčku nebo holení, opakující se nedokonalosti na kůži v obličeji a na některých , malých, místech permanentně podrážděnou kůži a pálení rtů... nicméně to včechno je sice nepříjemné, ale dá se to považovat za řekněme kosmetické vady, nijak mě to podstatně neomezuje), mi léčbu vysadil , po 2 letech udělal krevní test (ca 2007, tehdy jsem se ptala na možnou souvislost mezi HA a nemocí)) a řekl, že pokud se problémy nezhorší, nemám chodit. Od té doby jsem tam skutečně nebyla, částečně také proto, že za kontrolu začal požadovat o mnoho více peněz (dr. Klubal, Karlovo nám. , Praha, ) a jiného imunologa nevyhledala. (někdy také pochybuji o tom, zda si pan dr. nemoc "nevymyslel" kvůli udržení si pacienta, přeci jenom, kdyby mi neudělal hromadu testů při vstupní prohlídce, na kterou jsem šla kvůli nadměrnému padání vlasů, nikdy by se na to nepřišlo, nedělala bych si starosti a původ problémů připisovala citlivosti kůže a genetice) Protože se tedy nemám bohužel koho zeptat osobně, ráda bych se obrátila na Vaši poradnu. Pan dr. mi kdysi doporučoval, nepřehánět to s očkováním (např. proti chřipce), ale nyní bych se chtěla nechat naočkovat Silgardem. Je možné, že by se nemoc nějak mohla vakcínou "spustit" nebo dokonce přejít v lupus systémový (existuje vůbec možnost tohoto "přechodu" nebo spolu oba druhy nemoci v tomto smyslu nesouvisí?) ? Všechny dosavadní povinné vakcíny (tetanus apod.) jsem absolvovala bez problémů. Můžu se tedy nechat očkovat? Děkuji moc za odpověď a radu ! a zároveň se omlouvám se za trošku delší dotaz.. S pozdravem a přáním hezkého víkendu Anina, 23, Praha

Odpověď odborníka:

Přechod kožní formy LE v systémovou je velmi vzácný (5%). Nedomnívám se, že by tento přechod mohlo vyvolat očkování, ani si nemyslím, že by očkování zhoršilo průběh kožní formy. (Váš lékař se asi obává zhoršení onemocnění v souvislosti s celkovou imunitní zátěží organismu při očkování). Doporučuji navštívit ambulanci pro tyto fotosenzitivní choroby ( např. na kožní klinice FN Královské Vinohrady).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: