Kožní výrustek na rameni

Dobrý den! 7-8 let mám na rameni kousek od klíční kosti (ne přímo na ní) zhruba 3 cm dlouhý a 1,5 cm široký výrustek ve tvaru mandle, na ohmat tvrdý. Před asi 7 lety jsem s tím byl na kožním a tam mi paní doktorka řekla, že to mám nechat být, že je to pravděpodobně tukový výrustek pod ucpaným pórem. Tak jsem to neřešil a po té době to trochu vyrostlo, tak o 1/2 cm. Nyní, asi před měsícem jsem s tím zašel opět na kožní chirurgii a tam mi řekli, že si to mám nechat odstranit, že se to může běhěm života kdykoliv zapálit a začít hnisat. Je fakt, že nyní mne to vůbec nebolí ani nijak nevadí...Mám tedy dva dotazy: 1) O co se může jednat? Paní doktorka mi řekla že to může být cista, výrustek, vyjmenovala asi pět věcí a nestihl jsem, si to zapamatovat, prosil bych tedy o alespoň pár možností, co to nejpravděpodobněji je. 2) Mám si to nechat vyndat nebo ne? Paní doktorka říkala, že doporučuje to dat ven, že se to běhěm doby určitě zapálí někdy. je to tak či ne? Předem děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může se jednat o lipom nebo atherom, cysta naplněna kožními buňkami a mazem. Většinou nečinní žádné obtíže, ale může růst. Doporučujeme ložisko vyndat chirurgicky (buď dermatolog, který odstraňuje projevy nebo chirurg), když roste a obtěžuje. Zde je také důležité zvážit estetický výsledek, zda jizva nubude vypadat hůře. Samozřejmě může dojít k zanícení, ale to většinou při mačkání ložiska. LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: