Křečové žíly

Dobrý den, Pane doktore. Našla jsem si Vás v sekci "srdce a cévy", a tak bych se chtěla s Vámi o něčem poradit. Je mi 32 let, zbývají 2 měsíce do porodu prvního dítěte. Léčím se cca 2 roky na chronickou nedostatečnost povrchových žil na DK, užívám Cyclo3fort 1-0-1 caps. Cca půl roku mám kompresní punčochy, na předpis od cévního lékaře, ale žádné standardní punčochy mi neseděli, mám silnější stehna a hubenější lýtka, takže aby mi to bylo přes stehno, mám punčochy, které jsou volné hlavně kolem kotníku, přes nart a níže k prstům. Nežeby plandaly, ale nedělají v těchto spodních partiích kompresi a mě začly hodně otékat nohy kolem kotníků, objevili se na nohách vystouplé křečové žíly, některé praskají a dělají hematomy. Jsem zdravotní sestrou na hemodialýze a ještě ze zdravotní školy si pamatuji, jak důležité je nejsilnější kompresí začít právě na nártu a kolem kotníku, dále směrem nahoru má komprese pomalu zeslabovat. Takže ty punčochy co mám mi můžou spíše uškodit, než pomoct? Myslíte že to tak může být? Cévní lékař, hned když jsem punčochy ve zdravotnických potřebách dostala a projevila svoji nespokojenost, mi řekl že punčochy šité na míru mi neschválí revizní lékař, nechala jsem se snadno odbít a teď je asi pozdě o ty punčochy na míru žádat, stejně by to prý trvalo hrozně dlouho a výsledek by byl nejspíš negativní. Nevím co mám dělat a jak toto řešit, hrozně mě to mrzí, že sama se podílím na léčebném programu jiných lidí a já sama jsem ponechána tomu, aby se mi ty žíly kvůli těhotenství úplně zničili, místo toho aby mi byla podána pomocná ruka :-( Prosím poraďte, co bych měla dělat, jak rychle tuto situaci vyřešit, abych to nějak do porodu zvládla. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu, že Vaše situace je poněkud svízelná, ale máte naprostou pravdu v tom, že pokud Vám punčochy sedí takto špatně, je jejich nošení kontraproduktivní - a může být příčinou zhoršení stavu žil na lýtkách (což ale může souviset i čistě s Vaším těhotenstvím - ke konci gravidity se křečové žíly často zhorší, ale zpravidla se pak stav zase velmi zlepší po porodu). Poradil bych Vám každopádně špatně sedící punčochy vůbec nenosit. Ohledně získání lepších by bylo asi nejlepší vzít to opačně - nejdříve zajděte do nějakého většího obchodu se zdravotnickými pomůckami, popište jim problém a zeptejte se, co mohou nabídnout. Punčochy by měly být vydány podle obvodů nohy (v obchodě by Vás měli nejdříve změřit, je jasné, že "univerzální" punčocha nebude dobře sedět každému) a bývají tedy k dispozici ve více velikostech (nemusí se rovnou uvažovat o nějakém šití "na míru"). Takže je možné, že byste rovnou sehnala nějaké vhodné. Pokud ne, můžete použít i pouze lýtkové punčochy - svojí službu také udělají, i když jen zčásti (zde záleží i na tom, kde máte křečové žíly umístěné). Punčochy si můžete koupit i bez žádanky (není to zas taková suma), nebo, pokud by Vám nějaké konkrétní vyhovovaly, zeptejte se na jejich kód a podle toho si pak od lékaře nechte na ně vystavit poukaz - ten Vám u punčoch kompresní třídy II (což jsou ty pro Vás vhodné) může vystavit i Váš praktický lékař, nemusíte kvůli tomu nutně na cévní. A pokud by se ukázalo, že Vám opravdu žádné dobře nesedí, je vhodnou variantou komprese i použití elastického obinadla, při správné aplikaci funguje stejně dobře, jako punčocha - je s tím ale víc práce... Doufám, že se Vám problém podaří zdárně vyřešit a přeji klidný zbytek gravidity a bezproblémový porod!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Při vyšetření prostaty...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Články: Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Bakterii Helicobacter...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Články: Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Rakovina gynekologické...
Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: