Křečové žíly

Je mi 22 a na pravé noze pozoruji čím dál větší křečové žíly, zajímal by mě Váš názor na nejšetrnější odstranění a jestli existuje vůbec nějaký způsob, jak se jich zbavit úplně, popřípadě, aby byly vidět méně, děkuji.

Odpověď odborníka:

Nejprve bych jako muž podotkl, že si Vaše okolí všímá Vašich varixů nejspíše mnohem méně než si myslíte. Do toho Vám ale nebudu mluvit :-). Co se týče zdravotního hlediska, tak varixy se musí odstraňovat až v tom posledním nejhorším stadiu - při takovém tom zhnědlém bérci nebo dokonce bércovém vředu. Ve stadiích předtím se jedná jen o kosmetické důvody. Jestli jsou varixy malé mimo hlavní žilní kmen, tak by mohly být ošetřeny tzv. sklerotizací - do varixů se vstříkne látka, která způsobí jakýsi zánět a uzavření varixu. Hojení ale taky zabere nějaký pátek. Jinak se odstraňuje hlavní žíla. To lze provést poměrně velkou klasickou operací nebo šetrněji koagulací laserem nebo radiofrekvenčně. Dlouhodobé výsledky jsou stejné, jen v druhém případě můžete dříve normálně fungovat. Neplatí to ale pojišťovna a zákrok může být dost drahý. O rozsahu výkonu musí rozhodnout cévní chirurg, který se tím zabývá - na základě vyšetření ultrazvukem. Je potřeba počítat s tím, že se varixy vrátí. Kromě špatně provedené operace to spíše bývá objevení varixů na jiném místě. Kromě operace asi není nic zásadního, co byste pro zmenšení varixů mohla udělat.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: