Křečové žíly a sport

Dobrý den, ve 12 letech se mi na noze objevila první křečová žíla, nevěnovali jsme jí moc pozornosti. Můj děda i matka mají rozsáhlé varixy, je tedy jasné, že je to kvůli genetice. Sportoval jsem, jako každý jiný. Hrál jsem basketbalovou extraligu. Tréninky každý den, někdy i dvakrát denně. Na doporučení lékaře jsem nosil na každou sportovní aktivitu kompresní podkolenky. Dnes je mi 17 let a oběvují se stále nové varixy. Zatím mám s nimi pouze estetický problém. Rád bych se zeptal, jestli je možné pokračovat ve sportování? Je velký problém posilování? Jak řeší tento problém profesionální sportovci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Varixy v tomto stadiu vadí jen kosmeticky a z tohoto pohledu je třeba brát i jejich případnou operaci. Ze zdravotních důvodů se musí operovat až při bércovém vředu nebo takové té hnědé noze (bérci), co vředu předchází. Doporučení, co při varixech dělat nebo nedělat, nevychází, dle mého, z velkých vědeckých studií na mnoha lidech. A to proto, že to "nestálo za to". Rady vychází z rozumové úvahy a to je v pořádku. Na všechno nejdou dělat velké studie. V úvahách se zohledňuje, jaký je v různých situacích ve varixech tlak. Pumpování srdce zde již nehraje roli a hlavní je prostý hydrostatický tlak a pak skutečnost, že svaly při pohybu stlačují vnitřní žíly a tak se posouvá krev k srdci (a to je dobré). Nejlepší proto je poloha s nohama nahoru, pak horizontálně. Lepší je jít (či běžet a podobně) než nehybně stát nebo sedět. Uvádí se také, že může vadit sezení s nohama křížem (v té horní noze se stlačuje odtok). Při intenzivním pohybu se při svalovém stahu a při nefungujících chlopních ve spojkách do varixů (které tam většinou jsou) k hydrostatickému tlaku přičte ještě tlak způsobený svaly. Při povolení je stav příznivější - část krve odteče k srdci a varixy se mají kam vyprázdnit, tlak poklesne. Velký tlak je ve varixech asi vestoje a navíc při zapnutí břišního lisu - tzn. např. při zvedání činky. Jak ale říkám, tak dle mého není objektivně prokázáno, že se varixy při těchto činnostech skutečně zvětšují rychleji. Do stejné kategorie asi patří i rada vašeho lékaře, že máte nosit elastickou bandáž. Například u rozšíření aorty v břiše se neprokázalo, že by cvičení hrálo roli při dalším zvětšování. Tam myslím také hraje roli to, že cvičení zabírá jen malou část dne (např půlhodina je jen padesátina z jednoho dne). A konečně si myslím, že pohyb má tolik příjemných a příznivých zdravotních důsledků, že by zakazování pohybu kvůli varixům bylo kontraproduktivní. Takže bych na Vašem místě dělal ty věci, co Vás nebudou zásadně omezovat - např. ty elastické punčochy - a jinak bych na to nebral velký ohled. Já se jinak chystám tuto problematiku ještě hlouběji prostudovat (odborné články) a dám Vám na Váš email vědět. Vědět dám také dalším zájemcům, kteří se mi přihlásí (vladimir.vinduska@email.cz). Pěkný den

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: