Krev, žíly

Dobrý den pane doktore. Jsem si pně vědom, že to, co vám zde budu popisovat pro vás nebude nikterak vyjímečné a v určitém měřítku se to vyskytuje u každého člověka. U mě ta změna je ale velmi výrazná a jsem znepokojený. Rok a půl zpět jsem podstoupil plastiku mitrální chlopně. Do té doby jsem neměl sebemenší potíže, o kterých budu dále psát. Od operace cítím, výrazný tep. Jako by mi krev stříkala a proudila ze srdce do těla silněji. Cítím pulzaci po celém těle. Často mě z toho bolí hlava. Cítím pulzaci prakticky v celé hlavě. S postupem dne to bývá výraznější. Po ránu většinou dobré a během odpoledne je to výraznější. Dlouho jsem to neřešil a čekal až si tělo na ten zákrok zvykne. Avšak asi po roce se to začlo pozvolna projevovat i fyzicky. Vím, že srdce krev pumpuje tepnami, ale mě se ohromě zvětšily žíly. Po celém těle. Nejvíc patrné je to samozřejmě na předloktí. Jakmile mám ruku nahoře, je vše ok. Stačí, když ji položím vedle sebe na tůl a už mám žíly skoro jako malíček veliké, dokonce se mi na nich dělají takové bulky. Jakýkoliv předklon mi okamžitě vadí a nevydržím tak. Jakékoliv přiškrcení končetiny hned vadí. Nemohu si dát už ani nohy na stůl. Jak se mi lehce přišktrí o hranu stolu hned to vadí. Takto je to se vším. Nejhorří je levá ruka. Tam si nemohu změřit tlak ani omylem. Hned se mi na žílách udělají z přiškrcení boule a hrozně bolí. Přitom jsem měl tlak 70 na 40. Měřil jsem se, když mi bylo slabo před bouřkou. Takže na tlak to vliv nemá. Když mi brali krev z levé ruky, okamžitě boule jako blázen, po vpichu, jak ta krev tam prodila silně. Museli mě vzít z pravé ruky. Vím. Popisuju běžné věci. U mě je ta změna po operaci ale extrémní. Mám extrémě přeplněné žíly v závislosti polohy končetiny vůči zemi. Když sedím udělá se mi z levého třísla k břichu žíla jako blázen. Nikdy jsem takové žíly nikde neměl. Každý doktor říká, že to nic není. Já nevím, mě se to vůbec nelíbí, taková výrazné změna během půl roka. Echo srdce mám v pořádku a tímto debata doktorů se mnou končí. Beru už 4 měsíce Elicea. To je sice hezké, že mi dávají prášky na úzkostlivou poruchu, ale toto to nijak neřeší. Mam hrůzu z nadcházejícího léta, protože ty teploty venku mě zničí. Zjednodušeně - velice silně, po 28ti letech, rok po operaci srdce moje žíly reagují na polohu, teplotu ( vzduchu, horká voda ). Stačí položit ruku na stůl a naběhnou mi až ke konečkům prstů k nehtům nebo na dlani se mi zobrazí taková síť tmavých žilek. To jsou zkrátka věci, které jsem nikdy v životě na svém tělě neměl a ani na nikom jsem to takto moc neviděl. Ani si nedávám naději, že by jste na něco přišel, ale zkouším to. Děkuji za Váš čas strávený nad tímto dlouhým dotazem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vážený pane Martine. Chápu, že Vás popsaný problém velmi trápí. Bohužel, jakkoliv mě to mrzí, nemohu Vám takto přes poradnu bez znalosti podrobností a hlavně bez toho, abych Vás fyzicky viděl a vyšetřil poskytnout bližší radu nebo se nějak vyjadřovat k příčině Vašeho stavu, mohlo by to být zavádějící. Je nutné, abyste věc řešil s Vaším praktickým lékařem, který Vás zná a má k dispozici ostatní údaje, které se Vašeho zdravotního stavu týkají. Pokud nejste s jeho postupem (nebo postupem jiných lékařů) spokojen, je potřeba mu to říci, neváhejte mu sdělit své obavy i pochybnosti, věřím, že bude možné se domluvit...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
První antikoncepce: správný krok, nebo riziko?
Články: První antikoncepce: správný krok, nebo riziko?
Užívání antikoncepce může...
Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!
Články: Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!
Tablety, pomocí nichž lze...
Nedovolte aftům zahájit invazi
Články: Nedovolte aftům zahájit invazi
Možná je znáte. Malé...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x