Křupání v koleni po úrazu

Dobrý den, už pár let (mám 17) mne párkrát do půl roku "zlobilo" koleno. Vždy v mezi dřepu, při dosedání nebo vstávání mne vevnitř projela tupá bolet,která ustoupila po minutě a dál jsem mohla koleno plně využívat (hodně sportuji a jsem aktivní). Bylo to opravdu cca 5x do roka a tak jsem tomu nevěnovala pozornost. Praskání v obou kolenech při dřepu je na denním pořádku a nijak mne neomezuje. Před týdnem jsem ovšem nešťastně dopadla na obě kolena a v levém se na cca tři hodiny od pádu objevila ta samá bolest, co předtím jen málokdy. Po pádu žádné otoky, noc klidná, bolest už se nevrátila.Druhé koleno je v pořádku, občas po stranách nevýrazně zabolí. Další dny mi však začalo v levém koleni při chůzi křupat (do schodů nekřupe,když se plně nepropne) , bylo to velmi omezující, což mne donutilo odlehčovat levé noze a navštívit ortopeda. Levé koleno bez nálezu (klidné,suché,poplitea volná, vazy pevné,štěrbiny a menisky klidné,frikce pately volná). Po prohmatání kolene podle bolestivosti (bolestivost lig.pat.proprii, Dg- entezitis lig. patellae proprii l. sin.) Byl mi doporučen klid, zábaly na noc a rehabilitace. Koleno do schodů nebolí, z kopce nebolí, při zkoušce běhu také ne,velké bolesti nejsou, jen po úrazu křupe při chůzi (není to ani slyšet) , pocitově nějaké chrupavky o sebe. Vím, že s křupáním mi nikdo nepomůže, myslíte, že je spojitost mezi křupáním a nataženým vazem v koleni a je šance vymizení křupání po uzdravení? Bude moct být po uzdravení koleno plně zatěžováno např. v posilovně? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po natažení vazu se křupání může přechodně zhoršit a po jeho zklidnění zase ustoupit. ´Plně vymizet nemusí ale nemělo by bolet. Pokud se uzdravíte můžete koleno samozřejěm zatěžovat běžným způsobem

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ztráta sexuální touhy po menopauze ovlivňuje u žen zdraví i kvalitu života
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Čekání na stolici aneb „mrtvá“ střeva
Články: Čekání na stolici aneb „mrtvá“ střeva
Zácpa dokáže pěkně otrávit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Pšeničné klíčky
Články: Pšeničné klíčky
Pěstování obilnin provází...
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x