Krvácení mimo cyklus

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Už si nevím rady. Je mi 21 let, beru HA Tri-regol a léčím se se štítnou žlázou, beru Euthyrox 100mg, nutno ale podotknout, že ne uplně pravidelně (měla bych brát každý den, ale beru jej tak 4x-5x týdně) Ke svému gynekologovi chodím na preventivní prohlídky pravidelně, vždy bylo vše v pořádku. Dokud jsem nebrala HA (beru ji 3 roky) a téměř nežila pravidelním sexuálním životem, měla jsem ms celkem pravidelnou. Po začátku braní HA mě začalo trápit krvácení uprostřed cyklu (cca každých 14 dní krvácím, ta ms, která je uprostřed cyklu je ale jiná, nebolí mě při ní typicky břicho a prsa..ta "pravá" ms po dobrání platíčka se vyznačuje bolestí břicha a celkově to na sobě vnímám dost). Tento problém s druhou ms během 1 měsíce se vyskytl vždy, ať už jsem brala jakoukoliv HA... (Vystřídala jsem Lindynette, Flayu, dále nevím název a pak Tri-novum a Tri regol... Zmíněné třífázové zatím "fungovaly" nejvíce, Tri-novum jsem sice brala jen chvíli, cca půl roku...přestali jej pak údajně vyrábět, ale vím, že jsem během něj ani jednou nekrvácela.. Tri-regol byl ze začátku také celkem fajn, beru jej od ledna, ale už v květnu se objevilo předčasné krvácení cca 5 dní před dobráním plata, v červnu jsem krvácela v polovině cyklu a nyní, v červenci opět... V polovině braní platíčka jsem začala krvácet, břicho mě bolí jen maličko, není to ta klasická bolest. Můj gynekolog o mých problémech věděl, proto mi předtím předepsal třífázovou HA, díky které bylo pak vše v pořádku. Dva týdny zpět jsem u něj byla na preventivce, nyní čekám na výsledky cytologie. O předčasném krvácení během Tri regolu jsem mu neřekla, protože jsem to brala jako výjimku, ale po jeho návštěvě mě už toto nepravidelné krvácení postihlo podruhé (potažmo potřetí, v ktvětnu to bylo slabé a chvíli před dobráním)... Moje otázky tedy směřují směrem, zda by gynekolog při běžné prohlídce přišel na něco závažného, i když by se za tím vyloženě nepídil (neřekla jsem mu, že mě to krvácení zase nepravidelně postihla) nebo bych mu to musela říct a on pak hledal příčinu jinými testy než cytologii? Upozorňuji, že výsledky cytologie zatím nemám, teprve na ně čekám, ale jsem už v takovém stresu, že Vám musím napsat. Je možné, že je tohle všechno způsobené jen mojí hloupostí, že neberu pravidelně euthyrox 100 mg? Myslíte, že by pomohlo vysazení HA? Mám spolehlivého a stálého partnera, kterému věřím. Ještě bych ráda podotkla, že jsem si v blízkosti poševního vchodu nahmatala takovou menší bouličku, vůbec nebolí, nehýbe se. Zjistí gynekolog například cystu, i když ho předem neupozorním na podezření? Můžete mi, prosím, poradit, jak dál postupovat? Nemám raději docházet k jinému gynekologovi? Přijde mi, že můj ty problémy s nepravidelným krvácením nijak neřešil, proto k němu nemám moc důvěry a teď jsem mu ani o tom dalším neřekla, ani mi neřekl, zda je problém způsobený euthyroxem a jeho nepravidelným braním. Budu Vám vděčná za jakoukoliv radu a pomoc, děkuji. Mám samozřejmě strach z různých nemocí, rakoviny apod.

Odpověď odborníka:

Euthyrox by jste měla brát pravidelné aby jeho hladina nekolísala, při opakovaném krvácení při antikoncepci by bylo vhodné ji vysadit jestli poté bude menses pravidelná, metodou volby by bylo i hormonální tělísko. Cystu by gynekolog jistě zjistil i bez vašeho upozornění,většinu cyst gynekolog nachází když o nich pacientka vůbec neví, Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: