Kyselost v ústech, pálení žáhy

Pane doktore. Trávicí obtíže se mi v plné míře jako pálení žáhy, pocit kyselosti v ústech, ale i to, že vše kolem sebe co cítím, mi připadá, že je kyselé. U lékaře jsem před měsícem dostala Omeprazol 2 x denně a Lexaurin. Po týdnu jsem Omeprazol brala po jedné tabletce. Po 14 dnech zlepšení se opět dostavil pocit kyselosti, která mám pocit mi tzv sedí v krku jako "knedlík". Dostala jsem Omeprazol 20 mg 1 x denně a doporučení na gastroskopii, kde jsou čekací doby i 2 měsíce. Omeprazol nyní beru 3. den, tentokrát výrazné zlepšení nepociťuji. Doba než dojde k vyšetření, mi připadá poměrně dlouhá nebo se mýlím? Máte pro mě pane doktore nějaké doporučení? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dostala jste léky, které omezují vznik žaludeční kyseliny a tím by mělo ustat i pálení žáhy. Omeprazol jistě užívejte pravidelně (léčba je většinou minimálně 6-8 týdnů, ale u někoho i roky..) a na gastroskopii určitě jděte. Můžete mít i tzv. brániční kýlu, která může Vaše potíže zhoršovat (zjistí se při vyšetření).
Snažte se vyvarovat dráždivé stravy (kořeněná jídla, káva, alkohol, sladkosti, jídla z kynutého těsta apod.). Jezte pravidelně, menší porce (nepřejídat se) a častěji.
Objednací doby na gastroskopii se liší město od města (většinou jsou ale v řádu týdnů až měsíců), bohužel v tomto nepomohu (ev. si zjistěte, zda ve vašem kraji není více specialistů gastroenterologů a zda by některý měl volno dříve).

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: