Kyselo v ústech a časté močení

Chci vás požádat o radu, asi posledních 5 dní mám problém kdy prakticky celý den mám v puse kyselý pocit i sliny mi pripadají takové kyselé, v té stejné době jsem začal chodit velmi často močit i když nepříjimám moc tekutin, nemůžu si dovolit v práci pořád odbíhat, ovšem ani to tomu močení nezabrání, nic mě nepálí prostě jen musím často posledních pár dní. chuť k jídlu mám pořád stejnou, na fyzické kondici nepozoruji žádné známky zhoršení, zajímavé je že ve spánku mě močení netrápí. nemám ani potřebu příliš pít, sucho v ústech nemám, jen to kyselo. přítelkyně říkala jestli to není problém s ledvinami, ovšem nevím jak by s tím mohla souviset kyselost v ústech. Jestli máte nějaký postřeh nebo možné vysvětlení, tak děkuji.

Odpověď odborníka:

Milý Lukáši. Onemocnění ledvin se většinou neprojevuje problémy s močením. Častější močení spíše může souviset s onemocněním vývodných močových cest, močového měchýře či (u mužů) pohlavních orgánů (prostata). U mladého člověka bych pomýšlela např. na infekční zánět. Kdyby ale šlo o infekci, čekala bych i jiné projevy (jako pálení při nebo po močení, zvýšenou teplotu, bolestivost), které nepopisujete - ovšem jejich nepřítomnost zánět/infekci nevylučuje. Jiná frekvence močení může mít také příčiny neurologické, případně psychické. Bez možnosti Vás vyšetřit, takto přes internetovou poradnu nemohu diagnosu stanovit. To platí i pro Váš druhý problém - pocit kyselosti v ústech. Častým problémem i u mladých lidí bývá tzv. refluxní choroba jícnu, kdy se v důsledku nedomykavosti jícnového svěrače vrací kyselý žaludeční obsah zpět do jícnu příp. až do úst. Pachutě v ústech mohou také souviset se změnami vnitřního prostředí, s poruchami endokrinologickými, hormonálními či neurologickými, s přítomností ložiska v oblasti zubů, dutiny ústní a anatomicky souvisejících oblastech, zkrátka možných "závad" je celá řada. Souvislost s ledvinami spíše nevidím. Ale opět, bez dalšího vyšetření se nelze vyjádřit. Společným jmenovatelem obou problémů by mohla být psychika - ale o tom uvažujeme vždy až po vyloučení všech možných tělesných příčin. Napadl mě ještě nedostatek vitaminu B12, který může být navozen autoimunním zánětem žaludku, ale to už je holá spekulace... Proto se prosím obraťte na Vašeho praktického lékaře, který provede základní vyšetření a domluví se s Vámi na dalším postupu. Ohledně pachuti v ústech by bylo vhodné navšívit i zubního lékaře, případně ORL.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: