Laboratorní výsledky

Dobrý den,můžete mi,prosím,říct,zda spolu nějak může souviset snížená hladina železa(3,3) při nízkém objemu erytrocytů(64),a obsahu Hb.v ery.výp.(18,6) se zvýšeným Imunoglobulinem M(4,93)a Anti TPO(98,1) při normálních hodnotách T3,T4,TSH a Anti Tg?Jsem trochu vyděšená,protože nízké železo mě trápí už dlouhou dobu,ta únava je nepříjemná,pořád to bylo spojováno se silným menstr.krvácením a myomem.Cpu se chlorellou,ječmenem,červenou řepou a železo se nelepší.(MCV a MCH trošku ano),a do toho ten zvýšený Imunoglobulin a Anti TPO. Doktor mi nic nevysvětlí,tak nevím...Moc děkuji Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, snížená hladina železa určitě souvisí s tím,že jsou krvinky menší, mají menší objem a obsahují méně hemoglobinu. Pokud problémy se sníženou hladina železa máte dlouhodobě, doporučovala bych hemaotlgoické vyšetření, kde by se zkontrovala nejen hladina železea , ale i další parametry -určující zásoby železa v těle. Dále by se mělo doplnit interní vyšetření, aby se objasnila příčina ztrát železe z organismu např dorbéné krvácení - dopnila bych vyšetření moče, stolice na okultní krvácení. Anti TPO jsou prolitátky proti thyreoglobulinu - bávají zvýšené u autoimunitních zánětů štítné žlázy, hormony štítné žlázy máte sice v pořádku / raději bych odebralal free T4 než pouze T4/, ale nevylučuje to možnost tohototo onemocnění, někdy jsou tyto autoprotilátky zvýšené a nemusí to znamenat žádné onemocnění a pouze se sledují. Zvýšená hladina IgM může znamenat přítomnost nějakého zánětu v těle, hladina není příliš zvýšená, doplnila bych ještě akutní parametry zánětu např. CRP a pokud by tyto hodnoty byly v normě, tak bych udělal kontrolní odběr cca za 6 týdnů. Uavená jste nejspíše z důvodu anemie, měla byste dle doporučení lékaře začít užívat preparáty s železem, někdy pouze přírodní léčba není dostatečná. Chlorellu můžete užívat nadále.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: