Léčba diabetu ii. typu

Dobrý den. Mám cukrovku II typu. Lékařkou mi je předepisován Oltar 4, Stadamet 1000 a Actos 30. Teď mi lékařka začala vnucovat píchání inzulínu nebo GLP 1 RA, což odmítám s tím, že ještě nebyly vyčerpány všechny možnosti léčby tabletami. Lékařce jsem navrhl předepsání léku Forxiga, což zase odmítá ona s tím, že to pro mne není vhodné a že by mi to zdravotní pojišťovna stejně nehradila. Prosím o posouzení zda by byla možná léčba jiným způsobem než injekčně. V příloze zasílám data z kontrol u lékařky za více než tři roky. Za odpověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Paska. Děkuji za Váš dotaz, bohužel se mi nepodařilo najít přílohy, nevím proto, zda máte dostatečnou produkci inzulínu (většinou hodnoceného podle parametru C-peptid), nebo již sníženou. Pokud byste měl nízkou hladinu C peptidu, pak by asi podávání inzulinu bylo nutné. Pokud máte dostatečně vysokou vlastní produkci inzulínu, pak je možné užívat ostatní léky. Jestli byste uvažoval při příliš vysokých hladinách cukru o užívání Forxigy, může to být jistě výborná volba, ale lék má určitá omezení, jak zdravotní, tak v podmínkách pojišťovny. Ale určitě se postupně bude tento lék u obézních nemocných více a více předepisovat. Způsobuje ztráty cukru, a tím i hubnutí. Preparát ze skupiny inkretinů -GLP1 jednak zlepšují uvolňování inzulinu po jídle, jednak ovlivňují náš mozek, odstraní hladovění, a tak snižují množství jídla, které jsme snědli. Mám zkušenosti s píchacími preparáty - jak Byetta, tak Victoza - skvěle snižují pocit hladu (v tomto směru jsou silnější než tabletky), a jehličky jsou tak jemné, že opravdu nejsou velkým utrpením - i když samozřejmě se člověk píchnutí bojí. Také zde člověk spíše hubne. Po podávání inzulínu většinou přibíráme. To je problém. Ale pokud by inzulín byl jedinou cestou, která umožní, abyste dosáhl přiměřeně nízkých hodnot glykémií, pak je to dobře: příliš vysoké hladiny cukru v krvi člověka zničí. DFržím Vám palce a doufám, že najdete se svou ošetřující diabetoložkou dobrou shodu - zcela určitě Vám doporučuje to, o čem je podle svého nejlepšího vědomí a svědomí přesvědčena, že Vám bude prospívat. Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: