Léčba intersticiální cystitidy

Dobrý den, byla mně diagnostikována(po provedené cystoskopii s hydrodistenzí a biopsií) intesticiální cystitida. Dle sdělení z Androgeos (soukromá urol.klinika) vyžaduje léčba odborné pracoviště fakultní nemocnice. Sama si jej sjednat nemohu - VZP, jejíž jsem klientkou- mně doporučila ambulantní "KOMPLEXNÍ" léčbu ve spádové okr. nemocnici Uh. Hradiště. Nasazená medikace urologa:(Spasmed, Lyrica, Prothiaden, Atarax, Tradef) již po 6 dnech způsobila totální obstipaci s podezřením na ileus. Byla nutná 10 denní hospitalizace(odd. chirurgie a Interním) a trápení s vyprázdněním. Mám pochybnosti, na základě tohoto incidentu, o kvalitě a profesionalitě přístupu lékaře k mé léčbě. Z anamnézy předem věděl o mých chronických problémech v GIT ( chronická zácpa, dráždivý tračník i žaludek, UC v remisi) - přesto medikoval 5 léků, které evidentně způsobují obstipaci! Nyní mne čeká na základě tohoto incidentu již v pořadí čtvrtá kolonoskopie. UZ břicha a celkové interní vyšetření bez patologie. Navíc mám( mimo dlouhodobé bolesti levé části podbříšku) nově se objevivší velké problémy s insomnií. Sama jsem iniciativně vyhledala poradnu psychiatra. Pokusně zkouší lék VALDOXAN. Netrpím depresí, jen uvedenými bolestmi a nově se objevivší insomnií. Valdoxan užívám týden bez jakéhokoli efektu! Domníváte se, že léčbu intesticiální cystitidy a narůstajících těžkostí v GIT + insomnii může polnohodnotně léčit urolog ambulantě na úrovni okresní nemocnice? Byl mi (na základě mé žádosti o pomoc s léčbou) sjednán revizní lékařkou VZP-pobočky v Uh. Hradišti s vysvětlením, že je to komplexní léčba - lege artis!?! Peníze na VZP nehrazenou léčbu: Hyacyst 12.500,--Kč nemám. Také jsem intuitivně přesvědčena, že IC je u mne až sekundární problém jako následek nějaké komprese -úskřinu v oblasti levého podbřišku(sigmoideum a konečník).V minulosti diagnostikována UC (idiopatická proctitis), nyní v remisi. Jsem pod kontrolou gastroenterologa - ten konstatoval dnes jen dráždivý tračník a žaludek( rektoskopie a fibroskopie). Gynekologicky bez patologie. Nálezy na páteři z MRI jsou, ale dle neurologa nekorelují s udávanými bolestmi. Předem děkuji za kvalifikovanou odpověď s přáním dobra a pokoje. Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo. Z výše napsaného mi vyplývá, že Vs spíše trápí, kde a kým jste léčená. Komplikace léčby mohou nastat kdekoliv- i na špičkovém pracovišti vyššího typu. Důležité je pak včas odhalit a pořešit. Proto nemějte Vašemu urologovi za zlé, že Vás jeho léčba uvedla do potíží, určite Vám chtěl podle nejlepšího vědomí i svědomí pomoci , a podle preskribovaných léků myslel i na Vaši psychiku. Na Vašem místě bych nepřemýšlela kým a kde budete léčená- spíše bych se zaměřila sama na sebe a pomoci psychologa hledala příčinu Vašich potíží- bolesti zad, břicha, chronické záněty, nespavost.....všechno může mít jednoho jmenovatele, který je zakořeněný někde ve Vašem nitru, a takovýmto spůsobem se dává o sobě vědět a potřebuje pořešit. Říká se tomu psychosomatizace. Když člověk něco ve svém životě nepřijme, nedokáže spracovat, nesmíří se s realitou, nebo je vnitřně dlouhodobě nespokojený či nešťastný, tak se vnitro začne časem ozývat a dožadovat se pozornosti- a protože ho nevidíme a neslyšíme, promlouvá k nám přes naše orgány. Vyhledejte proto co nejdříve psychologa či psychoterapeuta- a pak, jak spolu budete léčit duši- poléčí se rychle i Vaše somatické potíže- ani nespozorujete jak.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: