Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí. Neustále mám uspaný nos (bez rýmy) a vykašlávám průhledné/bělavé a velmi husté hleny. V lednu se mi k tomu přidaly potíže s dýcháním (dušnost, bolest hrudníku). Absolvovala jsem tedy vyšetření pneumologem: rtg plic, krevní testy, spirometrie, testy na astma, test okysličení krve. Vše bez nálezu. Byla jsem přeléčena antibiotiky Doxybene a v případě nutnosti jsem měla užívat Ventolin. Bez efektu. V únoru jsem měla bolesti v krku, léčba opět antibiotiky Duraceff, opět bez účinku. Byla jsem tedy na vyšetření u lékaře ORL, který mi tvrdil, že nic v krku nemám, nicméně ve výtěru byla zjištěna bakterie Klepsiella pneumoniae, léčba penicilinem (Ospen 1000). Léčba částečně zabrala na bolesti v krku, nicméně ostatní příznaky dále pokračují: mírně zvýšená teplota (37-37,4), oteklé nosní mandle, tvorba hustého hlenu, který dle mého pocitu vzniká v nosohltanu a krku, záchvaty lechtání v krku a dráždění ke kašli, vykašlávání. Obvodní lékařka mi doporučila alergologické vyšetření, na které jsem objednaná, bohužel ale celkem za dlouhou dobu, a tak mi obvodní lékařka předepsala k užívání do doby alergo vyšetření Alerid, Avamys do nosu a Erdomed na zahlenění. Bohužel účinek antihistaminik mi přijde velmi nízký až žádný a ani nepozoruji změnu viskozity hlenu po Erdomedu. Tyto obtíže mi značně znemožňují běžné fungování. Když mě to tzv. "chytne", je pro mě velice nepříjemné dýchání i mluvení, z kašle mě pálí nosohltan i hltan. Alergologické vyšetření samozřejmě podstoupím, ale vzhledem k tomu, že nepozoruji žádnou souvislost s okolním prostředím (v konkrétní místnosti nebo v kontaktu s konkrétní látkou), jsem v tomto směru skeptická. Chci se zeptat, zda byste mi poradil příčinu těchto obtíží, popřípadě na jakého lékaře/specialistu se dále obrátit, pokud se alergie vyloučí, nebo nebude dostatečným podnětem pro tak velké obtíže. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Jano, pokud ve Vašem věku přetrvává zvětšená nosní mandle, doporučuji Vám domluvit se s ORL lékařem na jejím odstranění. Vedle alergologického vyšetření by mohlo sklon k opakovaným zánětům dýchacích cest objasnit imunologické vyšetření. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: