Leidemská mutace/plicní embolie/nějaká úleva v práci?

Dobrý den, měla bych dotaz, mám leidemskou mutaci heterozygot, prodělala jsem již třetí žilní hlubokou flebotrombozu a nyní spolu s ní i plicní embolii, nyní si píchám fraxiparin, beru detralex, dělám bandáže.Poslední hluboká žilní flebotromboza a plicní embolie proběhla v rychlém sledu, během pár dnů. Nyní se zotavuji doma a jsem vedena na ÚP, kde jsem jinak vždy pracovala většinou manuálně a na plný úvazek i více. Měla bych mít nějakou úlevu v práci? Pokud ano,jaké tedy úlevy? Žiji sama s dětmi a nechci,aby příští žilní hlub.fleb. se mi stala osudnou.Lékaři mi říkají,že můžu dělat opět na plno po zotavení,ale já tomu nevěřím. Nyní jsem v péči internisty.Z nemocnice mě poslali i na hematologickou kliniku, ale byla jsem tam dvakrát udělali nějaké testy a napsali mi,že další návštěvy již se mnou neplánují. Léčím se ještě na štítnou žlázu sníženou(euthyrox) a astma užívám dýchadla. Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Zdravím, z vašeho textu neplyne, jakým zaměstnáním se zabýváte, ale obecně mohu při Vašem postižení nastínit preventivní opatření, ke kterým patří jednak pohybový režim, tzn. chůze, nestání (při stání svaly omezeně ženou žilní krev k srdci), při potřebě delšího stoje je doporučeno satické cvičení, při sezení neohybat končetiny v kolenou do pravého úhlu, ale natahovat je či elevovat, je nežádouci imobilizace z jakékoli příčiny, dlouhá jízda autem, dlouhý let. Vysoké elastické punčochy se natahují ráno před navýšením otoku. Dostatečná hydratace je pravidlem. Vyšší věk (nikoliv ve Vašem případě), obezita, užívání hormonální antikoncepce, hormonální substituční léčba v období přechodu, těhotenství a šestinedělí, některé hormonální poruchy, kouření, některé získané poruchy autoimunity a nádorová onemocnění také hrají negativní roli. Samozřejmě je důle minimalizovat riziko embolie užíváním Vám doporučených léků. Jak jistě víte, dědičné trombofilie včetně Vaší leidemské mutace heterozygot (u homozygotů jsou vyjádřeny intenzivněji) je hematologiské onemocnění, takže doporučuji obrátit se s konkrétními dotazy na hematologickou kliniku. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
Články: Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
V létě houfně zapomínáme na...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alkohol zažívání zlepšuje – ovšem jen v malých dávkách!
Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Články: Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Očkování proti žloutence A...
E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Články: E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Elektronická cigareta nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x