Lékařská zpráva, revmatologie

Dobrý den, chtěla bych ještě trochu upřesnit svůj minulý dotaz ohledně lékařské zprávy. Revmatolog si vyžádal posouzení od psychiatra, jestli mi může nasadit kortikoidy, jestli nebudou mít nějaký negativní vliv na mé psychické potíže, s kterými se léčím. Psychiatr se vyjádřil, že jsem nyní v relatvně stabilizovaném psych.stavu, ale v minulosti, že jsem měla vážné depresivní stavy a že je tedy nutné zvážit rizika proti efektu léčby. Nevím, jak dlouho má tato zpráva platnost? Jedná se u mě o léčbu kloubních bolestí při únavovém syndromu. Já jsem se zatím na revmatologii neobjednala, protože jsem dostala strach z vedlejších účinků kortikoidů a to hlavně na tělesnou stránku. Zprávu mám už doma přes měsíc. Pokud se teď objednám, tak je tam na revmatologii ještě asi dvouměsíční čekací doba než mě přijmou. Bude mít ještě zpráva platnost? Ještě jsem se chtěla zeptat jestli není lepší léčit únavový syndrom na imunologii? Testy na imunitu mám ale v pořádku, jen mám vysoké protilátky proti EB viroze, kterou jsem prodělala zřejmě někdy v minulosti. Říkali, že by mi dali na podporu imunity Ribomunyl. Nevím teď jakou léčbu zvolit, jestli tu na imunologii nebo na revmatologii? Současně to prý nejde. Moc Vám děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo, záleží na vás, jaký postup zvolíte, únavový syndrom je jistě obtěžující, stejně jako potíže s klouby. Nemůžu rozhodovat za vás. V každém případě, pokud se nezmění váš psychický stav (nebudete mít deprese nebo stavy úzkosti), zpráva zůstává v platnosti. Z vašeho dotazu je patrné, že jste se specialisty z imunologie již hovořila, možná by stálo za to začít právě tady a v průběhu léčby volit další postup. U kortikoidů se nemusí všechny nežádoucí účinky projevit - záleží jak na dávce (lze nasadit i minimální účinnou dávku nebo kompromis) i na režimu užívání - pokud jde např. o jednu dávku ráno, nežádoucí účinky se sníží na minimum.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Články: Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Rakovina prostaty, plic a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Články: Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Pokud si myslíte, že je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: