Léky

Zdravím všechny Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Nejdříve jsem brala zoloft 100, pak mi k tomu doktorka přidala 75 olwexia...ze začátku to byla hrůza...teď pár dní lepší....až dva dny opravdu docela dobrý...měla jsem radost, že už jsem vpoho...a teď zase propad...sice ne tak strašný jak na začátku, ale zase mám různé myšlenky o mé nemoci ( úzkostně depresivní porucha )..o tom že se mi to zase vrátilo a já tomu tak věřila, že už bude dobře...že se toho snad nezbavím...že mi nezaberou žádné prášky...a že skončím ještě někde v léčebně...a zblázním se z toho.z toho mám ten největší strach. Nevím ani jak to popsat. Mám 10 týdenní dítě, je úžasné, jsem z něj nadšená...ale tak nějak mě furt něco tíží...a dokážu v myšlenkách vymysle takový bludy, že se tím totálně rozhodím. Myslíte, že bych měla změnit prášky nebo navýšit nebo ještě čekat??? Tuto kombinaci budu brát teď již 3 týdny. Díky moc za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,Lucie, zdravím Vás a chápu Váš problém. Momentálně užíváte dva léky s antidepresívním účinkem, ale je potřeba ještě vyčkat plného účinku. Nevím, zda máte v plánu výměnu Zoloftu za Olwexyi s Vaším psychiatrem, kombinace obou by nebyla vhodná. Doporučila bych buď Zoloft 150mg pro die ve dvou denních dávkách- 100mg ráno a 50mg po obědě - nebo Olwexya 75mg 1-1-0 , většinou změna trvá 4-6 týdnů do klinického efektu.Při akutní úzkosti možno užít krátkodobě působící anxiolytikum Oxazepam, vždy po kojení. Max. třikrát denně.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: