Listerióza

V úterý jsem snědl zrající francouzský sýr a po snědení jsem zjistil, že je vyroben z nepasterizovaného mléka. Od té doby mám menší trávící potíže. Bral jsem dva dny endiaron, ale stejně mě to trošku zlobí. Moje přítelkyně je těhotná a bojím se, aby to nebyla listerióza a abych jí nenakazil. Jak velké je riziko nákazy od partnera a jak ověřit, že se nejedná o listeriózu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Jiří, co jsou to menší trávicí obtíže?? Inkubační doba je obvykle kolem 3 týdnů, někdy se však příznaky objevují do 24 hod. (zvláště pokud se jedná o trávící potíže)- je to hlavně gastroenteritida - průjmy + zvracení + horečka. Infekce se přenáší především infikovanými potravinami. Vaše přítelkyně by se měla vyvarovat takto rizikovým potravinám, jiné doporučení jak se infekce vyvarovat neexistuje. Jinak se infekce testuje z krve- můžete požádat svého praktického lékaře.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: